Erik Juffermans Erik Juffermans
18/01/2024 16:13 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/01/2024 15:34

Grote crypto belofte in campagne van Donald Trump

Ethereum-ETH
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Grote crypto belofte in campagne van Donald Trump

Foto: Joseph Sohm/Shutterstock

Dit jaar staan de Amerikaanse presidentsverkiezingen op het programma. In de aanloop hiernaartoe zijn de kandidaten al druk bezig met hun campagnes. Zo ook Donald Trump. Tijdens zijn campagne heeft Trump een crypto belofte gedaan. Hij heeft beloofd nooit een Central Bank Digital Currency (CBDC) toe te zullen staan.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Trump is anti CBDC

Donald Trump deed deze belofte op woensdag tijdens een speech in de staat New Hampshire.

“Als jullie president, zal ik nooit de creatie van een Central Bank Digital Currency toestaan. Zo’n munt zou de federale overheid volledige controle over je geld geven. Ze zouden je geld kunnen afpakken, en je zou niet eens doorhebben dat het weg is,”

Aldus Trump. Zijn belofte werd met luid gejuich en applaus ontvangen waarna Trump zijn fans prees voor hun intelligentie. Hij had niet verwacht dat de toeschouwers wisten wat een CBDC was. 

In het verleden was Trump overigens nog uitgesproken anti-crypto. Afgelopen augustus werd echter bekend dat Trump maar liefst $2,5 miljoen aan ethereum (ETH) in bezit had. Hij verdiende dit grotendeels met zijn populaire NFT collectie.

Advertentie

CBDC’s groot onderwerp in presidentsrace

Central Bank Digital Currencies zijn crypto munten uitgegeven door centrale banken. Vrijwel alle centrale banken ter wereld zijn bezig met het ontwikkelen van CBDC. De digitale versies van bestaande valuta zijn namelijk efficiënter en transparanter ten opzichte van bestaande valuta. In onder andere China en Nigeria zijn al CBDC’s in omloop. 

Maar zeker niet iedereen is gerust op de globale trend van CBDC’s. Zoals Trump beweert brengen CBDC’s ook privacy complicaties met zich mee.

Hoewel de Amerikaanse Federal Reserve nog geen concrete plannen heeft aangekondigd voor de lancering van een CBDC, is het wel een groot onderwerp in de race voor het presidentschap.

Met de uitspraak van Trump schaart hij zich achter de gouverneur van Florida en tevens republikeinse presidentskandidaat Ron DeSantis. In 2023 sprak de administratie van DeSantis zich ook al zorgelijk uit over CBDC’s.

“Als CBDC’s daadwerkelijk zo’n bedreiging voor onze burgerlijke vrijheden zijn als de meerderheid geloofd, dan hebben we geen tijd om te wachten. Als de Federal Reserve iets wil, dan zullen ze het proberen te krijgen. En het is onze taak om ze te stoppen.”

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie