Simon Bosch Simon Bosch
19/06/2022 10:11 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 06/11/2023 12:17

Investeerders Celsius Niet Bereid tot Bailout: Wat Zijn de Gevolgen?

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Investeerders Celsius Niet Bereid tot Bailout: Wat Zijn de Gevolgen?

Foto: ARTEMENKO VALENTYN/Shutterstock

Begin deze week kampte crypto-leningverstrekker Celsius met problemen. De tegoeden van klanten werden bevroren door liquiditeitsproblemen, maar het bedrijf zou gesprekken voeren met investeerders voor extra kapitaal. Maar investeerders van Celsius zouden nu niet zo zeker meer van hun zaak zijn.

🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis
  • Advertentie
  • Bitvavo

Celsius bailout loopt niet lekker

Dat schrijft The Wall Street Journal op basis van eigen informatie. Ten minste twee investeerders zijn volgens de zakenkrant niet bereid om meer geld in Celsius te stoppen, om precies te zijn het grote Canadese pensioenfonds Caisse de dépôt et placement du Québec en een private equity-fonds WestCap Group. Laatstgenoemde bedrijf is van Laurence Tosi, een voormalig Chief Financial Officer van Airbnb. Beide bedrijven hebben vorig jaar meegedaan met een investeringsronde van Celsius waar het ongeveer 750 miljoen Amerikaanse dollar binnensleepte.

Er zijn er maar weinig die zich oké voelen bij de situatie,’ verklaarde iemand die bekend is met de onderhandelingen tussen Celsius en zijn investeerders. Veel investeerders zouden het voorstel te risicovol vinden.

Advertisement

Crypto bank run

Tegelijkertijd verklaart Shark Tank-beroemdheid Kevin O’Leary aan CoinDesk dat we de bodem in crypto nog niet hebben bereikt, en dat Celsius hoogstwaarschijnlijk naar nul gaat. ‘Celsius heeft te veel schuld. De fondsen zijn nu bevroren. Daardoor wil iedere deelnemer op het platform zijn tokens van het platform halen zodra dat mogelijk is. Het is een zelfversterkend probleem, en Celsius gaat naar nul,’ verklaart hij.

Celsius is in feite gewoon een bank. Het verzamelt de deposito’s van klanten en investeert deze in de ‘wholesale cryptomarkt’, volgens Reuters. Omdat Celsius zijn klanten vaak enorme rentes belooft is de druk voor Celsius om zelf rendement op zijn investeringen te behalen ook enorm. Afgelopen oktober verklaarde Celsius dat het 25 miljard dollar onder beheer had. In mei was dit nog maar 11,8 miljard USD.

De situatie bij Celsius is dus eigenlijk een soort bank run. Het oorspronkelijke doel van crypto was om het risico rondom het bankensysteem te omzeilen. Als Celsius geen bailout weet te krijgen zal het zijn activa moeten verkopen om aan de eisen van zijn investeerders te voldoen. Het zou ook kunnen dat gebruikers van het platform (een deel van) hun fondsen terugkrijgen. In ieder geval zal het vermoedelijk voor meer rode koersen van cryptocurrencies zorgen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
eddy-crypto-miljonair-tiener
Crypto-miljonair Eddy begon met €93 op 15-jarige leeftijd
Advertisement
Advertisement