Simon Bosch Simon Bosch
19/06/2022 10:11 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 06/11/2023 12:17

Investeerders Celsius Niet Bereid tot Bailout: Wat Zijn de Gevolgen?

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Investeerders Celsius Niet Bereid tot Bailout: Wat Zijn de Gevolgen?

Foto: ARTEMENKO VALENTYN/Shutterstock

Begin deze week kampte crypto-leningverstrekker Celsius met problemen. De tegoeden van klanten werden bevroren door liquiditeitsproblemen, maar het bedrijf zou gesprekken voeren met investeerders voor extra kapitaal. Maar investeerders van Celsius zouden nu niet zo zeker meer van hun zaak zijn.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Celsius bailout loopt niet lekker

Dat schrijft The Wall Street Journal op basis van eigen informatie. Ten minste twee investeerders zijn volgens de zakenkrant niet bereid om meer geld in Celsius te stoppen, om precies te zijn het grote Canadese pensioenfonds Caisse de dépôt et placement du Québec en een private equity-fonds WestCap Group. Laatstgenoemde bedrijf is van Laurence Tosi, een voormalig Chief Financial Officer van Airbnb. Beide bedrijven hebben vorig jaar meegedaan met een investeringsronde van Celsius waar het ongeveer 750 miljoen Amerikaanse dollar binnensleepte.

Er zijn er maar weinig die zich oké voelen bij de situatie,’ verklaarde iemand die bekend is met de onderhandelingen tussen Celsius en zijn investeerders. Veel investeerders zouden het voorstel te risicovol vinden.

Advertentie

Crypto bank run

Tegelijkertijd verklaart Shark Tank-beroemdheid Kevin O’Leary aan CoinDesk dat we de bodem in crypto nog niet hebben bereikt, en dat Celsius hoogstwaarschijnlijk naar nul gaat. ‘Celsius heeft te veel schuld. De fondsen zijn nu bevroren. Daardoor wil iedere deelnemer op het platform zijn tokens van het platform halen zodra dat mogelijk is. Het is een zelfversterkend probleem, en Celsius gaat naar nul,’ verklaart hij.

Celsius is in feite gewoon een bank. Het verzamelt de deposito’s van klanten en investeert deze in de ‘wholesale cryptomarkt’, volgens Reuters. Omdat Celsius zijn klanten vaak enorme rentes belooft is de druk voor Celsius om zelf rendement op zijn investeringen te behalen ook enorm. Afgelopen oktober verklaarde Celsius dat het 25 miljard dollar onder beheer had. In mei was dit nog maar 11,8 miljard USD.

De situatie bij Celsius is dus eigenlijk een soort bank run. Het oorspronkelijke doel van crypto was om het risico rondom het bankensysteem te omzeilen. Als Celsius geen bailout weet te krijgen zal het zijn activa moeten verkopen om aan de eisen van zijn investeerders te voldoen. Het zou ook kunnen dat gebruikers van het platform (een deel van) hun fondsen terugkrijgen. In ieder geval zal het vermoedelijk voor meer rode koersen van cryptocurrencies zorgen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
XRP stijgt 40% in
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Miljarden aan bitcoin onder water na grootste correctie in 2 jaar
Miljarden aan bitcoin onder water na grootste correctie in 2 jaar
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

XRP stijgt 40% in
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
terra-luna-lunc-do-kwon
Terra-drama nadert einde: Miljarden-schikking leidt tot verkoop bedrijven
Zuid-Korea opent aanval op Noord-Koreaanse bitcoins
Noord-Koreaanse cryptodieven beginnen $305 miljoen te versluizen
Advertentie