Roy van Krieken Roy van Krieken
14/09/2021 14:54 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/09/2021 14:54

Litecoin (LTC) oprichter Charlie Lee trapte met beide benen in desinformatie campagne, bekent schuld

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Litecoin (LTC) oprichter Charlie Lee trapte met beide benen in desinformatie campagne, bekent schuld

Foto: Paul Biryukov/Shutterstock

Gisteren vond er een erg bijzondere ontwikkeling plaats in de crypto markten. Even leek het erop alsof de koersen van vrijwel al cryptocurrencies op aan het stijgen waren. Vooral litecoin (LTC) steeg explosief. Dit was het gevolg van het nieuws dat litecoin als betaalmiddel geaccepteerd zou gaan worden bij de Amerikaanse winkelketen Walmart.

Al snel kwam men erachter dat dit nepnieuws was. Het was een verfijnde desinformatie campagne met het doel om de prijs van litecoin te ‘pumpen’. Zelfs de grootste mainstream media platformen trapte erin. Zo deelde onder meer Reuters en CNBC het bericht zonder aan de echtheid te twijfelen.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Litecoin Foundation

De Litecoin Foundation, de organisatie achter litecoin, trapte eveneens met beide benen in het nepnieuws. De oprichter van Litecoin, Charlie Lee, liet in een interview met Bloomberg weten hoe het kon gebeuren dat zo veel mensen op deze manier voor de gek gehouden konden worden.

Lee stelt dat hij in eerste instantie in extase was van het nieuws. Hij kon zijn geluk niet op, tot hij er al vrij snel achter kwam dat het nep was. 

Het eerste nieuwsplatform dat het bericht verspreidde was GlobeNewsWire. Dit platform heeft inmiddels bekend gemaakt dat er een onderzoek naar het incident gestart gaat worden om de daders te achterhalen. Daarnaast geeft GlobeNewsWire aan dat zij vanaf nu een beter authenticatie proces gaan invoeren om een vergelijkbaar incident te voorkomen.

Volgens Charlie Lee kan de Litecoin Foundation weinig doen om te helpen bij dit onderzoek. Hoewel zij het onderwerp van de desinformatie waren, zijn zij op geen enkele manier betrokken bij de opzet van deze desinformatie campagne, zo stelt Lee.

Hij geeft wel toe dat zij te snel het nieuws voor waar aangenomen hadden. Het spijt hem dan ook enorm dat zij het nepnieuws hadden verspreid. 

“We proberen heel erg hard om geen ‘fake news’ te tweeten, maar deze keer hebben we het echt goed verpest.”

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie