Simon Bosch Simon Bosch
20/07/2022 18:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/07/2022 18:15

Luna en 3AC crashes laten crypto op stel idioten lijken, zegt Novogratz

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Luna en 3AC crashes laten crypto op stel idioten lijken, zegt Novogratz

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

De cryptocurrency markt maakte een flinke duik dit jaar. Dit kwam in een versnelling terecht toen het Terra (LUNA) ecosysteem stukliep en vervolgens gingen eental grote crypto-banken en leenbedrijven failliet. Het bleek namelijk dat deze bedrijven veel te overleveraged waren en niet genoeg aan risicobeheer deden. Dat is zeer frustrerened, zegt miljardair en hedgefondsmananger Mike Novogratz. Het doet namelijk “de hele industrie op een stelletje idioten lijken,” zegt de oud-Goldman Sachs partner tijdens de Bloomberg Crypto Summit. 

Controversiële Worldcoin crypto scherpt privacycontroles aan
  • icon-altcoins
    Altcoin nieuws

Crypto-industrie is gekte

Novogratz zat echter zelf middenin het fiasco omtrent de LUNA crash en heeft daarvoor al veel kritiek ontvangen. Begin dit jaar liet hij nog een tatoeage zetten van een wolf onder een maan, een verwijzing naar Terra. Slechts een paar maanden later ging het gehele ecosysteem naar nul. Novogratz noemde het in mei “een constante herinnering dat nederigheid nodig is bij het investeren in durfkapitaal.”

https://twitter.com/novogratz/status/1478535972560195585

“De mensen die hebben opgelet, wisten welke gok ze waagden. De gok blijkt niet te hebben gewerkt, en de gevolgen waren snel te zien,’ verklaart Novogratz. Als er één les is die we hebben geleerd, dan is het dat de industrie inclusief veel retail-investeerders maar erg weinig weten van risicomanagement.”

Aldus Novogratz in het interview met Bloomberg. De crash leidde tot toen een cascade van liquidaties en dalingen van bijna alle cryptovaluta. Ook andere stablecoins kwamen even in de problemen.

Advertentie

Crypto moet zichzelf reguleren

Crypto-bank Celsius en crypto-hedgefonds Three Arrows Capital (3AC) waren bijvoorbeeld overleveraged. Ze hadden na de koersdaling te veel schuld, zijn daardoor nu failliet en daar zijn investeerders mogelijk de dupe van. De topman zegt dat dit door pure hebberigheid en ontwetendheid komt:

“Van Three Arrows Capital gaan we nog zien of dat fraude was, maar het veroorzaakte een complete kredietcrisis. Het vertrouwen in de crypto-industrie heeft enorme schade opgelopen. Het frustreert me enorm, want soms lijkt de hele industrie op een stelletje idioten. We moeten onszelf reguleren, en anders komen de regulatoren naar ons.”

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie