Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
21/05/2023 18:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/05/2023 18:00

Miljoenen aan bitcoin en ethereum zitten vast door bug in DeFi project

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Miljoenen aan bitcoin en ethereum zitten vast door bug in DeFi project

Foto: Ira Lichi/Shutterstock

Lichtelijk verontrustend nieuws omtrent Aave (AAVE), een leenprotocol voor decentralised finance (DeFi). BlockSec, een bedrijf dat smart contracts controleert, rapporteert dat een bug in een oude versie van het Aave ertoe heeft geleid dat activa als wrapped ether (WETH), tether (USDT), wrapped bitcoin (WBTC) en wrapped matic (WMATIC) vastzitten. Gebruikers zijn momenteel niet in staat om deze tokens op te nemen. In totaal vertegenwoordigen de gevangen tokens een waarde van $110 miljoen.

Explosieve groei memecoins: een bubbel of blijvende waarde?
  • icon-altcoins
    Altcoin nieuws

Het Aave v2 Polygon protocol

BlockSec meldt dat het specifiek gaat om tokens die op een Aave v2 Polygon liquiditeits pool zitten. BlockSec kwam erachter dat een deel van de code wel met Ethereum (ETH) werkt, maar niet met Polygon (MATIC). Andere versies, zoals Aave v3 Polygon of de v2 implementaties van Ethereum en Avalanche (AVAX), functioneren nog wel. De problemen ontstonden door een patch die werd doorgevoerd op 16 mei, die niet rekening hield met kleine verschillen in de code op Polygon.

Advertentie

Zijn gedupeerden miljoenen kwijt?

Alhoewel het momenteel onmogelijk is om de tokens op te nemen, verzekert het team achter het DeFi project dat de fondsen van de gedupeerden “volkomen veilig” zijn. De problemen kunnen worden opgelost door middel van een stemronde. De stemming vindt tussen 20 mei en 23 mei plaats. Het voorstel zoekt goedkeuring van de Aave DAO, het bestuursorgaan van het project, om code wijzigingen door te voeren. 

Het is de verwachting dat de gemeenschap het voorstel zal goedkeuren. Daarmee zal een patch worden geïntroduceerd die de problemen verhelpen, zodat de slachtoffers weer bij hun tokens kunnen. Het incident belicht een veelvuldig geroepen probleem aan vanuit critici tegen DeFi protocollen. Dit soort projecten zijn nog steeds gevoelig voor bugs en dat kan snel leiden tot verloren fondsen. In het geval van Aave lijkt het met een sisser af te lopen.

Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen investeerde in 2016 voor het eerst in bitcoin. Sindsdien verdiept hij zich in de achterliggende technologie en gelooft hij dat blockchain de potentie heeft – net zoals het internet – om de wereld te veranderen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie