Kevin Schijven Kevin Schijven
21/01/2022 14:59 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/01/2022 14:59

Multichain gehackt voor miljoenen aan ethereum, hacker stuurt deel terug

Nieuws
Multichain gehackt voor miljoenen aan ethereum, hacker stuurt deel terug

Foto: Gorodenkoff/Shutterstock

Onlangs hadden hackers een kwetsbaarheid gevonden in de code van Multichain, een zogeheten cross-chain bridge. De bug werd afgelopen maandag gevonden en hackers hadden toen ongeveer $1,43 miljoen aan verschillende crypto gestolen als ethereum (ETH), wrapped ether (WETH), wrapped binance coin (WBNB), avalanche (AVAX), polygon (MATIC), peri finance (PERI) en mars token (OMT).

Daar bleef het echter niet bij. Het lukte het team van Multichain niet om gelijk het probleem op te lossen waardoor meerdere hackers in de dagen daarna misbruik bleven maken van de fout. Uiteindelijk werd maar liefst zo’n $3 miljoen aan crypto van het platform gestolen.

Multichain, voorheen Anyswap, ontving daar veel kritiek voor. De makers van het platform zouden onduidelijk zijn geweest over wat er precies afspeelde en boden slachtoffers niet genoeg ondersteuning. Een gebruiker verloor maar liefst $960.000 aan crypto.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in juli gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Hacker stuurt deel terug en behoudt een deel

Toch krijgt het verhaal nu een iets positiever staartje. Een van de hackers heeft namelijk 322 ETH, momenteel ongeveer $900.000 waard, geretourneerd naar het protocol en naar een van de slachtoffers. De waarde van deze ETH pakt nu iets lager uit door de kelderende koersen van vandaag.

Toch heeft de hacker ook besloten om zelf een deel te behouden en bestempelt het als een “bug bounty,” oftewel een beloning voor het vinden van de fout. Dat betekent echter dat alsnog zo’n 528 ETH ter waarde van bijna $1,5 miljoen niet is geretourneerd.

De fout bestaat overigens nog steeds, maar Multichain heeft $44,5 miljoen uit de verschillende contracten gehaald om het geld te beschermen. Inmiddels geeft de CEO van Multichain aan dat het “brug contract” een pauzeer functie mistte:

Het verhaal doet enigszins denken aan een van de grootste hacks ooit in de crypto-wereld. Afgelopen zomer stal iemand maar liefst $611 miljoen aan crypto van Poly Network (niet te verwarren met Polygon) en stuurde later de crypto weer terug.

Onlangs legde Ethereum oprichter Vitalik Buterin uit waarom hij dit soort cross-chain bruggen gevaarlijk vindt. Multichain ontving eind vorig jaar $60 miljoen in een financieringsronde die geleid werd door Binance, de grootste cryptocurrency-exchange ter wereld.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Kevin Schijven is sinds mei 2018 werkzaam bij Crypto Insiders en vervult daar de rol van (eind)redacteur. Met een achtergrond in ICT en bedrijfskunde, gevolgd door rechten en criminologie aan de Vrije Universiteit, brengt hij een unieke mix van vaardigheden mee. Zijn interesse in cryptocurrency ontstond door de potentie om een bedrijf op te bouwen rond nieuwe technologie. Kevin heeft inmiddels duizenden artikelen geschreven en is gespecialiseerd in het laatste crypto nieuws.

Net binnen
Trending
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Memecoin-oprichter in tranen, crypto koers crasht 90% tijdens livestream
Bitcoin’s zware correctie: Lange termijn investeerders veranderen strategie
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
3x goed nieuws voor Shiba & Nederlanders maken iedereen SHIB miljonair
Na regen komt zonneschijn: Alle Nederlanders ontvangen gratis SHIB
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Cryptomarkt volatiel na CPI-schok, dit kan niet lang meer duren
Cryptomarkt volatiel na CPI-schok, dit kan niet lang meer duren
terra-luna-lunc-do-kwon
Terra-drama nadert einde: Miljarden-schikking leidt tot verkoop bedrijven
Grote ethereum investeerders slaan toe voor komst ETF's
Grote ethereum investeerders slaan toe voor komst ETF’s
Advertentie