Kevin Schijven Kevin Schijven
08/01/2022 15:40 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/01/2022 15:40

Ethereum oprichter legt uit waarom cross-chain gevaarlijk is

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Vitalik Buterin onthult nieuwe stap in Ethereum routekaart

Foto: Filippo Ronca Cavalcanti/Shutterstock

Vitalik Buterin, de oprichter van Ethereum (ETH), is blijkbaar geen fan van zogeheten cross-chain bruggen tussen verschillende blockchain-netwerken. De programmeur legt in een bericht gepubliceerd op de sociale mediawebsite Reddit uit waarom:

Buterin zegt dat hij voorstander is van een “multi-chain” toekomst, oftewel meerdere blockchains die naast elkaar kunnen bestaan, maar noemt deze cross-chain bruggen een gevaar voor de veiligheid van deze ecosystemen.

Volgens Buterin geeft het opslaan van native crypto op de eigen blockchain, zoals ether op Ethereum, een hoge mate van bescherming tegen zogeheten 51% aanvallen. Bij een dergelijke aanval nemen de hackers het netwerk tijdelijk over door 51% van het netwerk in bezit te nemen. Het is echter onmogelijk om tijdens zo’n aanval crypto te stelen omdat zulke nieuwe transactie blocks tegen de regels van het protocol in zouden gaan. Als iemand 100 ETH op ethereum heeft, heeft deze persoon nog steeds 100 ETH na een 51% aanval.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Kwetsbaarheid cross-chain bruggen

Echter zit hier een kwetsbaarheid in wanneer het gaat om cross-chain bruggen. Stel, iemand wil zijn ETH overzetten naar Solana via zo’n cross-chain brug. Dat kan bijvoorbeeld door ETH in een smart contract hiervoor vast te zetten, ook wel een wrapper genaamd. Je zou dan wrapped ETH (WETH) kunnen aanmaken die compatibel is met het Solana-netwerk.

Het zou dan in principe mogelijk zijn om de transactie aan de Ethereum kant terug te draaien zodra de transactie aan Solana kant is bevestigd met een 51% aanval. Dat zou tot grote verliezen kunnen leiden onder gebruikers aangezien dat SOL-WETH contract nu niet langer 1:1 gedekt is. Je 100 ETH is nu misschien maar 60 ETH waard, aldus Buterin.

Buterin meldt dat dit een groter probleem wordt wanneer cross-chain netwerken groeien en ze meer bruggen naar blockchains bieden. De programmeur zegt dat dan een 51% aanval die zelfs maar één blockchain aanvalt, een systemische besmetting zou kunnen veroorzaken die de economie van dat hele ecosysteem bedreigt.

Het is volgens Buterin altijd veiliger om ETH op Ethereum te houden en SOL op Solana. Toch verwacht de oprichter dat dit niet snel een groot probleem zal zijn. Het uitvoeren van een 51% aanval is namelijk nog altijd zeer duur.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie