Roy van Krieken Roy van Krieken
08/11/2022 05:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/11/2022 05:05

Oktober was ‘hacktober’ met $657 miljoen gestolen crypto

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Caída del 93% en las pérdidas por hackeos de criptomonedas desde 2022

Foto: Melinda Nagy/Shutterstock

Helaas komt het vandaag de dag nog regelmatig voor dat crypto-projecten het slachtoffer worden van hackers. Alleen al vorige maand werd er voor in totaal $657 miljoen door kwaadwillenden uit 44 verschillende projecten gestolen. Dat betekent dat oktober, ofwel ‘hacktober’ zoals het inmiddels door de gemeenschap wordt genoemd, de slechtste maand was van dit jaar als het op hacks en exploits aankomt.

Worldcoin gaat grote cryptoverkoop houden, voorraad groeit tot 19%
  • icon-altcoins
    Altcoin nieuws

Hacktober breekt records in 2022

Blockchain-security bedrijf PeckShield maakte op Twitter bekend dat er in oktober meer geld werd gestolen dan in welke maand dan ook dit jaar. Het bedrijf stelt dat er in totaal 44 exploits bij DeFi platformen zijn opgemerkt waarbij in totaal $760 miljoen werd buit gemaakt.

De grootste hoeveelheid geld die werd gestolen was afkomstig van de BNB Chain. Vorige maand werd hier door het misbruiken van een kwetsbaarheid in het systeem een astronomische $586 gestolen. Alleen deze exploit was dus al verantwoordelijk voor het grootste deel van al het gestolen geld in oktober. Mango Markets staat volgens PeckShield op de tweede plek. Hier werd vorige maand maar liefst $100 miljoen buit gemaakt na wederom het misbruiken van een catastrofale kwetsbaarheid.

PeckShield geeft ook aan dat van de $760 miljoen die werd gestolen zo’n $115 miljoen ook weer is teruggestort. Veelal ging het hier om zogeheten white hat hackers. Dat zijn als het ware hackers met goede bedoelingen. Als zij in staat zijn om geld van een platform te stelen, geven zij in ruil voor een beloning vaak dit bedrag vrijwillig terug.

In het geval van de Mango Markets exploit vorige maand was de dader Avraham Eisenburg. Hij nam zelf contact op met het team van Mango Markets en was bereid om $67 miljoen van het bedrag dat hij buit wist te nemen terug te storten. Wel ging hij er zelf met een lucratieve beloning van $47 miljoen vandoor.

2022 wordt record-jaar voor crypto criminaliteit

In totaal is er in 2022 al meer dan $3 miljard gestolen uit allerlei verschillende crypto projecten. Hiermee liggen we op koers om het vorige record van $1,5 miljard in een jaar, dat in 2021 werd neergezet, met gemak te breken. Het laat zien dat er nog altijd werk aan de winkel is als het op de veiligheid van sommige crypto-projecten aankomt.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie