Ivo Melchers Ivo Melchers
08/04/2023 09:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/04/2023 09:05

Onderzoek: 99,5% van crypto investeerders betaalt geen belasting

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Bitcoin analist: binnen enkele maanden nieuwe bull-markt

Foto: Wit Olszewski/Shutterstock

Het Zweedse crypto-belastingkantoor Divly heeft een nieuw rapport uitgebracht dat schat dat slechts 0,53% van alle crypto investeerders wereldwijd belasting heeft betaald over hun crypto in 2022. Belastingexperts hebben echter twijfels geuit over de cijfers en de gebruikte methodologie van het onderzoek.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Betalen crypto investeerders geen belasting?

Allereerst bekijken we de resultaten van het onderzoeksrapport. Het rapport schat dat Finland met 4,09% het hoogste percentage crypto investeerders heeft die de vereiste belastingen over hun crypto hebben betaald in het afgelopen jaar, met Australië op de voet gevolgd met 3,65%.

De Verenigde Staten wordt in het onderzoek op een 10e plaats gezet, waarvan slechts 1,62% van alle beleggers in digitale valuta belasting zou hebben betaald over hun holdings. India, Indonesië en de Filippijnen zouden de laagste tarieven van belastingbetalende crypto beleggers hebben, met respectievelijk 0,07%, 0,04% en 0,03%.

Discutabele methodologie

Het Divly-rapport is tot deze schattingen gekomen na analyse van de relatie tussen het aantal mensen dat cryptocurrency in hun belasting heeft opgegeven en het zoekvolume voor cryptobelasting-gerelateerde zoekwoorden in verschillende landen. Daarnaast maakte het ook gebruik van data van Statista’s Global Cryptocurrency Report, die het aantal crypto holders per land schat.

Deze methode is dan ook erg discutabel te noemen, aangezien niet iedereen die belasting betaalt, online naar cryptobelasting-gerelateerde informatie zoekt. Het onderzoek geeft zelf dan ook aan dat het zoekvolume voor cryptobelasting-gerelateerde zoekwoorden wellicht niet accuraat het aantal belastingbetalers weergeeft.

Een andere aanname in de methodologie was dat het aantal zoekopdrachten met betrekking tot cryptobelastingrapportage niet varieerde tussen de verschillende landen. Het onderzoek waarschuwde dan ook voor een potentiële bias voor landen met een grote internettoegankelijkheid en nauwkeurige zoekvolumegegevens.

Danny Talwar, global head of tax bij crypto-belasting software Koinly en registeraccountant Greg Valles, een bestuurslid van Blockchain Australia, bettwisten allebei de resultaten van het onderzoek.

Crypto belasting

Talwar en Valles merkten beiden tevens op dat het steeds moeilijker wordt om cryptobelastingen te vermijden. Valles zei dat naarmate de overheidstechnologie geavanceerder en gespecialiseerder wordt, het gemakkelijker zal worden om iedereen op te sporen die zich niet aan de regels houdt. Hierom waarschuwt hij ook degenen die hun cryptowinsten nu niet rapporten, aangezien zij het risico lopen om het in de komende jaren in te halen.

Wil je meer weten over het betalen van belasting over jouw bitcoin (BTC) of andere cryptocurrencies? Bekijk dan deze pagina waarin alles uitgebreid aan bod komt.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
Advertentie
Advertentie