Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
22/11/2023 21:02 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/11/2023 16:00

Onderzoeker ontvangt $1,7 miljoen voor onthullen mega crypto hack

icon-altcoins
Altcoin nieuws

Foto: Shutterstock/Maurice NORBERT

Fantom (FTM) liftte de afgelopen maand mee op het succes van de algehele crypto markt. De digitale munt verdubbelde in waarde vanaf oktober. Kort voor deze rally werd de Fantom blockchain nog gehackt. Er werd in totaal $550.000 gestolen door middel van een grote kwetsbaarheid in het systeem. De schade viel nog mee nadat een anonieme onderzoeker ontdekte dat de hacker er met maar liefst $170 miljoen vandoor had kunnen gaan.

Cryptomarkt verliest $450 miljard, analist deelt hoopvolle grafiek
  • icon-altcoins
    Altcoin nieuws

Wat is Fantom?

Fantom is een geavanceerd blockchain platform dat zich richt op het aanbieden van hoge snelheid, schaalbaarheid, en decentralisatie voor een verscheidenheid aan toepassingen, met name in de wereld van decentrzlied finance (DeFi). Het concurreert met andere smart contract platformen zoals Ethereum (ETH), Cardano (ADA) en Solana (SOL).

Advertentie

Miljoenen schade voorkomen

De onderzoeker constateerde dat een inactieve beheerderstoken voor Fantom’s ERC-20 FTM-contract op Ethereum gevoelig was voor aanvallen. Het maakte voor de hacker mogelijk om FTM-tokes te creëren. Door deze kwetsbaarheid had de hacker potentieel $170 miljoen kunnen stelen, gebaseerd op de tokenprijs ten tijde van de hack. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat de schatting niet rekening houdt met de marktliquiditeit. Als de hacker daadwerkelijk een grote hoeveelheid tokens had verkregen en geprobeerd had deze te verkopen, zou de prijs van de tokens aanzienlijk zijn gedaald vanwege het overschot aan aanbod ten opzichte van de vraag.

De Fantom Foundation reageerde snel om de kwetsbaarheid te verhelpen en kende de anonieme onderzoeker een aanzienlijke beloning toe van $1,7 miljoen voor het identificeren van deze kwetsbaarheid. Het toekennen van een dergelijke hoge beloning dient niet alleen als erkenning voor het belangrijke werk van de onderzoeker, maar ook als een stimulans voor anderen om actief bij te dragen aan de beveiliging van het netwerk.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Hack in juli

In juli kwam het netwerk ook nog in de problemen nadat bruggen, de technologie die het mogelijk maakt om gegevens en waarde over te dragen tussen verschillende blockchain netwerken, het doelwit werd. De hack betrof de diefstal van grote bedragen in verschillende cryptocurrencies, waaronder $63,3 miljoen in USD Coin, $31,3 miljoen in wrapped Bitcoin (BTC), en $13,8 miljoen in wrapped ethereum.

Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen investeerde in 2016 voor het eerst in bitcoin. Sindsdien verdiept hij zich in de achterliggende technologie en gelooft hij dat blockchain de potentie heeft – net zoals het internet – om de wereld te veranderen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie