Redactie Redactie
20/01/2023 12:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/01/2023 12:00

Polkadot voltooit nieuwe update, bevordert interoperabiliteit parachains

icon-altcoins
Altcoin nieuws

Foto: BBbirdZ/Shutterstock

Het Polkadot (DOT) netwerk heeft vandaag een nieuwe belangrijke mijlpaal op zijn langetermijnplan bereikt toen zijn oprichter Dr. Gavin Wood op Twitter aankondigde dat zijn ‘open cross-consensus’ berichtenstandaard, XCM versie 3, nu is samengevoegd. 

UNI koers crasht, Uniswap rechtszaak in VS dreigt
  • icon-altcoins
    Altcoin nieuws

XCM protocol

Het is groot nieuws voor de Polkadot gemeenschap, want de samenvoeging betekent dat het XCM protocol nu klaar is,  waardoor cross-chain bridges, asset locking, token exchanges, NFT conditionals, context-tracking en meer tussen de Polkadot Relay keten, zijn parachains en ook het Kusama canary netwerk mogelijk zijn. 

XCM is belangrijk voor Polkadot omdat het bedoeld is als een taal die door meerdere interoperabele systemen, niet alleen blockchains, kan worden gebruikt om zich onderling verstaanbaar te maken. 

XCM evolueert voortdurend naar zijn doel om te dienen als een taal die compatibel is met meerdere blockchains en platforms. Parity Technologies heeft met XCM versie 3 daadwerkelijk ondersteuning toegevoegd voor twee message passing protocollen, bekend als Upwards Message Passing en Downwards Message Passing. Deze zijn compatibel met alle parachains van Polkadot, evenals de ketens van het zusternetwerk Kusama en zelfs andere op Substrate gebaseerde netwerken. XCM is ontworpen om ervoor te zorgen dat elke keten alle berichten ontvangt die door een andere keten worden verzonden, en deze mogelijkheid is de sleutel tot het vermogen om zoveel verschillende netwerken te ondersteunen. Het kan ook worden gebruikt om berichten te versturen tussen slimme contracten op andere netwerken, en zelfs tussen shards binnen één netwerk. 

Zoals PolkaVerse gebruiker Goku uitlegt in deze blogpost, is de beste manier om over XCM te denken het te zien als een soort telefoon die de netwerken van Polkadot en Kusama met elkaar verbindt. Goku stelt dat XMC versie 3 “een levende standaard voor Polkadot berichtenverkeer” is die zich onder andere richt op programmeerbaarheid, functionele multichain decompositie en bridging. Hiermee kunnen parachains eindelijk met elkaar spreken zonder dat er onveilige “bruggen” nodig zijn. 

In termen van programmeerbaarheid maakt versie 3 van de norm het eindelijk mogelijk dat XCM-berichten meer geavanceerde concepten uitdrukken en uitvoeren, met inbegrip van verwachtingen en vertakkingen, introspectie, veilige verzendingen en meer. Meer algemeen zal het het berichtenprotocol zijn waarmee activa en non-fungibele tokens (NFT’s) kunnen worden uitgewisseld tussen de relay chain, parachains, Kusama en andere op Substrate gebaseerde ketens. 

Advertentie

Polkadot parachains

Het zal het ook mogelijk maken mechanismen te bouwen waarbij logica kan worden verspreid over multichains, een essentieel aspect van Polkadots langetermijnvisie voor een functioneel minimale relay chain. 

Een andere belangrijke nieuwe mogelijkheid is de mogelijkheid van XCM om op afstand te vergrendelen. Een parachain kan nu bijvoorbeeld een goed gebruiken dat op een ander parachain bestaat, door die tweede keten te verzoeken een goed te vergrendelen. Met de nieuwe overbruggingsfuncties kunnen XCM-berichten transparant functioneren via bruggen en andere multi-hop routes.

De grote visie van XCM versie 3 moet nog worden verwezenlijkt, maar de hoop is dat het het middel wordt waarmee ketens faciliteiten en functies op andere netwerken kunnen gebruiken. Het zal helpen om Polkadot eindelijk te verbinden met Kusama en orakels in staat stellen informatie over tijdintegriteit en veiligheid tussen ketens door te geven. Dit zal ontwikkelaars op hun beurt in staat stellen veel rijkere toepassingen te bouwen die shards, parachains en hele ecosystemen overspannen. XCM versie 3 komt met een bijna onbeperkt aantal nieuwe mogelijkheden, en het zal zeer interessant zijn om te zien hoe ontwikkelaars daarvan gaan profiteren. 

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie