Roy van Krieken Roy van Krieken
13/01/2024 12:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/01/2024 11:20

Rechtszaak beruchte Terra-oprichter krijgt nieuwe twist

icon-altcoins
Altcoin nieuws
terra-luna-lunc-do-kwon

Foto: Shutterstock/Hasbi Sahin

Al meer dan een jaar vindt een ingewikkeld juridisch drama plaats rondom Do Kwon, mede-oprichter van Terraform Labs. Deze saga, die zich nu in de gangen van verschillende rechtszalen over de hele wereld afspeelt, werpt ook in 2024 nog een schaduw over de crypto markt. Do Kwon zou uitgeleverd gaan worden aan de Verenigde Staten, maar de Terra-oprichter probeert dit op alle mogelijke manieren uit te stellen.

XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?

Een juridische wirwar over grenzen heen

Kwon’s juridische problemen begonnen met de ineenstorting van Terraform Labs’ stablecoin, TerraUSD, en de bijbehorende LUNA-token. De ineenstorting leidde tot een aanklacht van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) in februari 2023, waarin Kwon werd beschuldigd van betrokkenheid bij een miljarden crypto-zwendel. Terwijl de complexiteit van deze zaak zich ontvouwt, wordt duidelijk dat de gevolgen van Kwons acties verder reiken dan de cryptomarkt alleen.

Na zijn arrestatie in Montenegro in maart 2023 voor het gebruik van vervalste reisdocumenten, verzoekt Kwon nu om uitstel van zijn procesdatum in de Verenigde Staten. Zijn juridische team benadrukte zijn wens om persoonlijk bij het proces aanwezig te zijn, gepland voor eind januari. Zijn advocaten proberen op deze manier de rechtszaak verder uit te stellen tot maart. Of dit gaat lukken moet nog maar blijken.

Advertentie

Een twist in de uitleveringsprocedure

Het verhaal nam eerder al een onverwachte wending toen het Hooggerechtshof van Montenegro een fout had gemaakt, waardoor Kwon niet kon worden uitgeleverd. Zijn advocatenteam wijst op een procedurele misstap: het niet verhoren van Kwon, wat wettelijk verplicht is. Dit zet de hele uitleveringsprocedure op zijn kop en stuurt de zaak terug naar de stedelijke rechtbank van Podgorica. Dit betekent mogelijk een langdurige vertraging voordat Kwon kan worden berecht voor zijn vermeende misdrijven.

Gevolgen voor de crypto-industrie

De Kwon-zaak blijft een doorn in het oog voor de hele crypto markt. Velen binnen de crypto gemeenschap hopen dat Kwon snel volgens de letter van de wet wordt berecht voor zijn rol in een van de grootste crypto drama’s ooit. Door zijn handelen gingen miljarden in rook op. Een goede en spoedige afloop van de rechtszaak is daarom eigenlijk in ieders belang.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Afgelopen 2 jaar wekelijks €25 aan solana kopen: het bizarre resultaat
Afgelopen 2 jaar wekelijks €25 aan solana kopen: het bizarre resultaat
Duizenden euro’s winst met €25 per week aan dogecoin - bewezen aanpak
Duizenden euro’s winst met €25 per week aan dogecoin – bewezen aanpak
Waarom BlackRock plots tienduizenden dollars aan meme crypto bezit
Solana memecoin explodeert 7.100%: Experts waarschuwen voor risico’s
Advertentie