Timo Bult Timo Bult
25/02/2022 10:45 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/02/2022 10:45

Rico Verhoeven onder vuur na promoten van cryptocurrency Florin

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Rico Verhoeven onder vuur na promoten van cryptocurrency Florin

Foto: Dutchmen Photography / Shutterstock.com

De sporters Rico Verhoeven en Michael van Gerwen zijn onder vuur komen te liggen nadat zij een cryptocurrency op hun social media aanprezen. Het gaat om de crypto florin (XFL) dat volgens sommige analisten een aantal red flags heeft.

Bitcoin koers opgesloten in nauw bereik, cryptomarkt in spanning
  • icon-altcoins
    Altcoin nieuws

“Geweldig project”

In een tweet prijst Verhoeven, de bekende kickbokser, Florin aan als “een geweldig project” en plaatst daarbij de grafiek van de crypto. Die zat op dat moment in een aardige uptrend. Toch waarschuwen analisten en experts voor het project.

Op de website van het project is te zien dat het vooral bedoeld is als store-of-value. Dat zijn activa dat over de langere termijn hun waarde vasthouden, of zelfs in waarde groeien door de schaarste van het aanbod. Goud is een voorbeeld van zo’n store-of-value en voor velen hoort ook bitcoin (BTC) thuis in dit rijtje.

Florin tracht hetzelfde te doen. “Holders worden beloond,” zo valt te lezen op de website. Het feit dat een dergelijk statement op de hoofdpagina van het project wordt gemaakt kan al als rode vlag worden bestempeld. Of het ook echt oplichting betreft of simpelweg een “hype coin” valt natuurlijk pas achteraf vast te stellen.

Rijk Plasman is de oprichter

Ook darter Van Gerwen prijst het project aan en tweet over Florin: “de enige coin die op dit moment stijgt.” Veel van de volgers van de twee sporters uiten nu hun kritiek. Zij kunnen rekenen op de steun van experts en analisten, zoals Michaël van de Poppe. Hij zegt tegen Omroep Brabant:

“Ik heb het onderzocht en het is behoorlijk schunnig, alles wijst op oplichterij. Rico en Michael hebben geen idee wat ze promoten.”

Een aantal van de rode vlaggen zijn het feit dat de crypto maar bij een enkele exchange gekocht kan worden, de mysterieuze koersstijging terwijl de rest van de markt daalt en dat het vooral om hype lijkt te draaien waarbij influencers als Verhoeven en Van Gerwen (onbedoeld) helpen.

Bovendien is er geen informatie te vinden over het team achter het project. Maar na een beetje graven kwamen wij erachter dat het om Rijk Plasman gaat, de zoon van de bekende advocaat Peter Plasman. Rijk Plasman is ook bekend als de persoon achter de cryptocurrency Gulden. Het is opvallend te noemen dat Rijk Plasman zijn naam en gezicht niet direct op de website zet, iets wat doorgaans wel wordt gedaan door andere crypto-projecten.

Kortom, het is niet een project dat je direct als “goede investering” zou kunnen bestempelen. Bovendien is het aan te raden je nooit te laten leiden door sporters of influencers. Doe altijd je eigen onderzoek. Hulp nodig bij het onderzoeken van crypto-projecten, of meer leren over crypto in het algemeen? Word Crypto Insider en krijg toegang tot onze besloten Discord en allerlei educatieve content.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie