Simon Bosch Simon Bosch
17/03/2022 06:08 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/03/2022 06:08

Santander wil crypto op basis van commodities als mais gaan uitgeven

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Santander wil crypto op basis van commodities als mais gaan uitgeven

Foto: ESB Professional/Shutterstock

Tot nu toe waren stablecoins met name tokens met een nationale valuta als onderliggende waarde, alhoewel er ook stablecoins op basis van bijvoorbeeld goud zijn. Als het aan de Spaanse bank Santander ligt zal het principe veel breder worden, het wil namelijk tokens uit gaan geven op basis van landbouwproducten.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Agrotokens

Dat heeft de bank bekendgemaakt in een blogpost op zijn Argentijnse website. Helaas lijkt het voorstel nog beperkt te zijn tot Argentinië, maar het concept is erg interessant. Het plan is om stablecoins aan te bieden op basis van soja (ticker: SOYA), mais (CORA) en graan (WHEA). Elke token is representatief voor één ton (1.000 kilogram) van het onderliggende. De startup Agrotoken werkt samen met producenten in Argentinië aan een pilotprogramma.

Het heeft een ‘multichain-infrastructuur’ en maakt naast van Ethereum (ETH) ook gebruik van Algorand (ALGO) en Polygon (MATIC), cryptocurrencies verkrijgbaar op exchanges als Kucoin. Volgens Santander wordt elke token gevalideerd via een systeem dat ‘Proof of Grain Reserve’ (PoGR) genoemd wordt. Een whitepaper van Agrotoken uit 2020 blijkt uit te leggen dat oracles gebruikt worden om een PoGR-certificaat te ontvangen. Die certificaten vormen het onderpand en zijn het signaal dat de eigenaar de tokens in een wallet mag ontvangen. De tokens op basis van graan worden in de paper ook wel ‘cryptograins’ genoemd.

Ook wordt benadrukt dat de tokens deelbaar zijn. Je kunt dus een deel van één enkele coin kopen, net zoals voor de meeste andere crypto’s geldt. Ook hebben de reserves een collateral van één op één, het risico moet dus erg laag zijn. De landbouwproducten worden geprijsd in een fiat-valuta, waarvoor verschillende stablecoins gebruikt kunnen worden. Het bedrijf noemt acht tokens, waaronder USDT, USDC, EURS, en USDP.

Advertentie

Vervanging voor futures?

Het is een opvallende ontwikkeling, omdat grote boeren nu ook al in financiële producten met de bank kunnen handelen om bijvoorbeeld hun producten te verkopen of zelfs om het risico van een minder goede oogst te verminderen. Dat doen ze met behulp van futures. Dat zijn de financiële contracten waar de prijs op een bepaald landbouwproduct gebaseerd kan zijn. Daarbij kun je naast aan soja, mais en graan ook denken aan rijst, koffie en zelfs sinaasappels.

In de whitepaper wordt geen woord gerept over futures, het is dus mogelijk dat stablecoins in de toekomst futures zullen vervangen. Wel kunnen er ‘synthetics’ worden gemaakt op basis van de onderliggende tokens, wat waarschijnlijk futures-achtige derivaten met een (grote) hefboom zullen zijn.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie