Thom Derks Thom Derks
14/03/2023 19:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/09/2023 12:04

Schuldenaren besparen 100 miljoen dollar dankzij ontkoppeling USDC

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Schuldenaren besparen 100 miljoen dollar dankzij ontkoppeling USDC

Foto: FellowNeko/Shutterstock

De tijdelijke ontkoppeling van USD Coin (USDC) met de Amerikaanse dollar was niet voor iedereen slecht nieuws. Sterker nog, afgelopen weekend profiteerde een groep mensen die nog schulden open hadden staan in USDC van de ellende. Als gevolg van het omvallen van Silicon Valley Bank op 10 maart viel de koers van USDC naar een dieptepunt van 0,87 dollar per stuk.

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

USDC ontkoppeling feest voor schuldenaars

De ontkoppeling van USDC was een feestje voor schuldenaars, omdat zij ineens een stuk minder geld nodig hadden om hun schulden terug te betalen. Zij profiteerden dus direct van de ontkoppeling, door goedkoop USDC te kopen en daarmee hun schuld af te betalen.

De ontkoppeling met de Amerikaanse dollar veroorzaakte meer dan 2 miljard dollar aan terugbetalingen op 11 maart via decentrale leenprotocollen als Aave en Compound. Meer dan de helft van die terugbetalingen was in USDC, wat erop wijst dat een grote groep mensen van de situatie profiteerde.

Voor de schuldeisers zal het een minder plezante ontwikkeling geweest zijn, want zij zagen hun vermogen even virtueel verdampen. Inmiddels is de koppeling met de Amerikaanse dollar hersteld voor USDC en lijkt de rust weer teruggekeerd. Het moet echter nog maar blijken of dat de komende dagen ook zo blijft.

Advertentie

USDC volume neemt langzaam af

De gigantische explosie in het aantal terugbetalingen is ondertussen weer genormaliseerd als gevolg van de herkoppeling van USDC en ook DAI. Uiteindelijk ging DAI ook onderuit, omdat die stablecoin voor een groot deel gedekt is door USDC. Maar zoals je in de onderstaande grafiek van analysebedrijf Kaiko kunt zien is het aantal terugbetalingen op de DeFi-protocollen van Aave en Compound weer behoorlijk gedaald.

 

Blockchain analysebedrijf Flipside Crypto wist te berekenen dat schuldenaren die nog USDC terug moesten betalen hier 84,1 miljoen mee bespaarden. In het geval van DAI ging het om besparingen die opliepen tot wel 20,8 miljoen dollar.

Op het moment van schrijven is de koppeling van USDC met de Amerikaanse dollar weer praktisch volledig hersteld. De munt gaat nu voor 0,9994 dollar over de toonbank. Tether lijkt van de ellende geprofiteerd te hebben, want die stablecoin staat momenteel op een koers van 1,01 dollar.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie