Ivo Melchers Ivo Melchers
14/01/2023 10:20 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/01/2023 10:20

Slachtoffers Ponzi-fraude BitConnect ontvangen $17 miljoen

icon-altcoins
Altcoin nieuws

Foto: Media Whale Stock/Shutterstock

BitConnect is de geschiedenisboeken ingegaan als één van de grootste ponzi schemes in de wereld van cryptocurrencies. BitConnect was een platform waarop je geld kon (uit)lenen in de vorm van BitConnectCoin (BCC). In ruil hiervoor kon je heel hoog rendement verwachten waardoor veel investeerders het een interessante optie vonden. Uiteindelijk bleek Bitconnect een verfijnde Ponzifraude te zijn en konden veel investeerders fluiten naar hun geld.

In 2018 kwam BitConnect aan zijn einde toen de Securities and Exchange Commission (SEC) het project als scam benoemde en dwong te stoppen met hun activiteiten.

Crypto ontbijt: Bitcoin ETF krimp, EigenLayer debuut & TON haalt ADA in
  • icon-altcoins
    Altcoin nieuws

Slachtoffers Bitconnect krijgen restitutie

Volgens een verklaring van het ministerie van Justitie (DOJ) zullen 800 slachtoffers een totaal van $17 miljoen ontvangen aan restitutie. Restitutie is het proces waarbij de rechtmatige eigenaar deels wordt gecompenseerd voor het verlies. Naar verluidt wist Bitconnect een totaal van $2,4 miljard te plunderen, waardoor de $17 miljoen weinig voorstelt.

Veel investeerders wisselden hun bitcoin (BTC) destijds om in de scamcoin, die niet eens op een blockchain was uitgegeven. Op de piek had het een marktkapitalisatie van zo’n $2,5 miljard en daarmee stond het in de top 10 van grootste cryptocurrencies. Het project beloofde een gemiddeld dagelijks rendement van één procent, wat de mogelijkheid impliceert om in slechts één jaar tijd $1.000 om te zetten in $36.000. Het maakte gebruik van een piramidestructuur met meerdere niveaus om investeerders te belonen met een enorm aantrekkelijk referral program.

Advertentie

Jacht op de oprichter van Bitconnect

In februari 2022 kon je in het crypto nieuws lezen dat de oprichter van Bitconnect, Satish Kumbhani, was aangeklaagd door het Amerikaanse Ministerie van Justitie. Hij wordt onder meer verdacht van samenzwering tot het plegen van fraude, fraude via oplichting, samenzwering tot het manipuleren van grondstoffenprijzen, het exploiteren van een geldovermakingsbedrijf zonder vergunning, en samenzweren tot het witwassen van internationaal geld.

Kort daarna verdween de oprichter van de aardbodem en tot op de dag van vandaag loopt hij nog vrij rond.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie