Kevin Schijven Kevin Schijven
01/03/2022 20:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/03/2022 20:04

BitConnect oplichter beschuldigd van $2,5 miljard fraude is verdwenen

icon-altcoins
Altcoin nieuws
BitConnect oplichter beschuldigd van $2,5 miljard fraude is verdwenen

Foto: Ricky Of The World / Shutterstock.com

Onlangs was op Crypto Insiders te lezen over het beruchte BitConnect project. Deze cryptocurrency, die kort in de top 10 stond, werd in 2018 gestaakt toen duidelijk werd dat het om een piramidespel ging. In de crypto-wereld was men hier al langer bewust van.

Onlangs klaagde het Amerikaanse Ministerie van Justitie een van de oprichters van Bitconnect aan. De 36-jarige Satish Kumbhani uit India wordt beschuldigd van het plegen van fraude, witwaspraktijken, het samenzweren om fraude te plegen en meer. Hij zou investeerders voor meer dan $2,4 miljard hebben opgelicht.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

BitConnect oprichter is spoorloos

Nu blijkt echter dat de oprichter spoorloos is. Volgens documenten van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) is de verdachte waarschijnlijk vertrokken uit India naar een onbekend adres:

“Sinds november heeft de Commissie overleg gepleegd met de financiële regelgevende instanties van dat land in een poging het adres van Kumbhani te achterhalen. Op dit moment is de locatie van Kumbhani echter onbekend en de Commissie kan nog steeds niet zeggen wanneer haar pogingen om hem te lokaliseren succesvol zullen zijn, als ze dat überhaupt zullen zijn.”

Aldus de SEC, die duidelijk twijfelt of de instantie Kumbhani überhaupt kan vinden. De SEC klaagde hem al vorig jaar aan samen met medeoprichter Glenn Arcaro. Arcaro heeft al schuld bekend, enkele maanden daarvoor werden ook al vijf andere betrokkenen aangeklaagd door de SEC.

BitConnect ontstond in 2016 en werd zeer populair tijdens de zogenaamde initial coin offering (ICO) rage van 2017. Echter hadden veel prominente figuren uit de crypto-industrie, waaronder Vitalik Buterin van Ethereum (ETH), gewaarschuwd dat het een piramidespel is.

Kort nadat de autoriteiten ingrepen en het platform werd gesloten, pleegde de oprichters een zogenaamde rug pull. Ze trokken het geld uit het project waardoor de prijs van BCC instortte en investeerders zonder geld zaten. Ter herinnering is hieronder het lachwekkende en inmiddels legendarische presentatie van BitConnect te zien:

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie