Sander van Rijn Sander van Rijn
09/12/2023 09:34 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/12/2023 08:12

Solana omarmt wereldwijd cultureel erfgoed

Solana-SOL
icon-altcoins
Altcoin nieuws
Solana omarmt wereldwijd cultureel erfgoed

Foto: Alexey Kharitonov/Shutterstock

De organisatie Realm of Historia werkt aan een bijzonder project voor het behouden van het wereldwijde culturele erfgoed. Het project is van plan om cultureel erfgoed te digitaliseren met gebruik van blockchaintechnologie en non-fungible tokens (NFT).

Via dit project wil Realm of Historia onze geschiedenis, kunst en hedendaagse technologie combineren en veilig stellen op de blockchain van Solana (SOL). De ontwikkelaars beweren dat zij kiezen voor het netwerk van Solana vanwege zijn efficiëntie, transparantie en robuuste beveiliging.

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €10,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Digitalisering cultureel erfgoed op Solana blockchain

De collectie “Realm of Historia: Carahunge X” uit Armenië staat als eerste centraal aan dit initiatief. Deze verzameling vertegenwoordigt het Armeense Carahunge-site, ook wel de Stonehenge van Armenië, en dateert uit 5487 v.Chr.

Het doel van dit project is om de betekenis van de Carahunge-site te digitaliseren met behulp van NFT’s. Deze speciale non-fungible tokens bevatten zowel kunstwerken als digitale versies van elke steen op de fysieke locatie van het Armeense erfgoed.

De routekaart van dit project bestaat uit vier fases met ieder een duidelijk doel. Het project begint met de digitalisering van cultureel erfgoed. Het eindigt met het beschikbaar stellen van de culturele NFT’s op de blockchain van Solana voor publiek.

Advertentie

Transparantie van donaties aan liefdadigheidsprojecten

Ontwikkelaars Ivan Grantovsky en Ivan Krylov spreken over het behoudt van geschiedenis en cultuur voor toekomstige generaties. Zij bieden de toekomst met dit project een inkijk in de geschiedenis door gebruik te maken van blockchain.

Volgens Krylov is het platform ontstaan vanwege een te kort aan plaatsen waar ze digitaal cultureel erfgoed presenteren. Het project biedt transparantie in de bijdragen en donaties aan liefdadigheidsprojecten, zodat mensen kunnen zien hoe deze gebruikt worden.

Bijzondere AI crypto plots weer razend populair, schiet XRP voorbij
  • icon-altcoins
    Altcoin nieuws

Blockchain, NFT en web3 en cultuur

Naast het digitaliseren van cultureel erfgoed ondersteunt het project van Realm of Historia ook de lokale kunstenaars in Armenië. Hun inzet maakt het project cultureel belangrijk en draagt bij aan het verbeteren van de samenleving.

Realm of Historia is niet de enige die blockchain en NFT’s verkent. Het Salsal-project, ontwikkeld door Adel Khelifi en archeoloog Mark Altaweel, verbindt de authenticiteit van culturele artefacten met blockchain in een uniek web3-model.

Deel dit artikel
Sander van Rijn

Met een passie voor schrijven en de achtergrond kennis van de blockchain-technologie en digitale valuta’s, probeert Sander een toekomstige wandelende crypto bibliotheek te worden. De kennis die hij reeds heeft opgedaan deelt hij graag met vrienden en kennissen, maar nu is eindelijk de tijd aangebroken dat hij dit gaat doen voor het grotere publiek.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie