Thom Derks Thom Derks
10/02/2023 13:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/02/2023 13:30

Stablecoin uitgever Paxos wordt onderzocht door toezichthouder

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Stablecoin uitgever Paxos wordt onderzocht door toezichthouder

Foto: David Sandron/Shutterstock

Het New York Department of Financial Services (NYDFS), een Amerikaanse financiële toezichthouder, richt momenteel zijn pijlen op stablecoin uitgever Paxos. De exacte reden voor het onderzoek is op dit moment nog onduidelijk, maar Paxos is onder meer de uitgever van de Pax dollar (USDP) en de Binance USD (BUSD), een stablecoin waar het merk van Binance opgeplakt zit. CoinDesk berichtte als eerst over het nieuws.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Geen commentaar van Paxos

Een woordvoerder van NYDFS weigerde tegenover CoinDesk commentaar te geven over het onderzoek dat momenteel loopt naar Paxos. Het bedrijf kwam recent in ieder geval in het nieuws wegens geruchten over een beslissing van de U.S. Office of the Comptroller of the Currency (OCC) dat Paxos zijn aanvraag voor een volledige bankvergunning moet intrekken.

Paxos ontkent deze geruchten, maar het onderzoek van de NYDFS wijst erop dat er mogelijk meer aan de hand is bij de stablecoin-uitgever. Het bedrijf staat in ieder geval meer onder toezicht dan sommige van zijn concurrenten.

Mogelijk heeft het iets te maken met de stablecoin van Binance. We weten immers dat de meeste Westerse wetgevers niet heel blij zij met de manier waarop het beursplatform van Changpeng Zhao opereert. Binance is een redelijk ondoorzichtige organisatie, die maar weinig inzicht geeft in zijn financiële situatie en manier van opereren.

Advertentie

Volledig gedekt?

In juni van het afgelopen jaar publiceerde de NYDFS nog richtlijnen voor uitgevers van stablecoins. Daarin staat onder meer dat uitgevers ervoor moeten zorgen dat hun stablecoins volledig gedekt zijn door assets van het fonds en dat ze regelmatig moeten bewijzen dat die assets ook daadwerkelijk aanwezig zijn en volledig binnen hun controle liggen.

Deze richtlijnen werden gepubliceerd in navolging van de ineenstorting van het Terra (LUNA) ecosysteem. De implosie van Terra begon uiteindelijk nadat de TerraUSD (UST) stablecoin van het project zijn koppeling met de dollar verloor. Vervolgens ging ook de LUNA token onderuit, waarna er voor ruim 45 miljard dollar aan vermogen in rook opging.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie