Simon Bosch Simon Bosch
23/06/2022 17:11 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/06/2022 17:11

Stablecoins hebben nu grootste marktaandeel ooit

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Stablecoins hebben nu grootste marktaandeel ooit

Foto: Muhammed AKAN/Shutterstock

De berenmarkt raast nog altijd door. De meeste cryptocurrencies dalen en de paniek heeft er al voor gezorgd dat vooraanstaande crypto-bedrijven een bailout nodig hebben. Maar voor sommige stablecoins is het goed toeven, zo blijkt uit financiële data.

DoopieCash: Hoe je verstandig kunt handelen met altcoins en memecoins
  • icon-altcoins
    Altcoin nieuws

Stablecoins domineren

De dominantie van stablecoins in crypto-markten is namelijk nog nooit zo groot geweest. Dat schrijft de bekende marktanalist Byzantine General op Twitter. USDT is nog altijd de grootste stablecoin, met een marktwaarde van ongeveer 67 miljard Amerikaanse dollar. Eind vorige week haalde de token een dominantie van bijna 10%. Nu vormt USDT ongeveer 7,5% van de totale markt. USDC maakt ook grote stappen en is van 2,5% in april gestegen naar bijna 7% van de markt.

Opvallend is dat USDT misschien in een procentuele optrend zit, maar schijn bedriegt. Sinds de ondergang van het Terra-ecosysteem is de marktwaarde namelijk hard afgenomen. Begin mei was dit nog 82 miljard USD, maar nu is het nog maar 67 miljard dollar. Het USDT-ecosysteem is dus al met 18% gekrompen. Toch neemt USDT’s dominantie toe, wat betekent dat de rest van de cryptomarkt sneller krimpt dan USDT.

https://twitter.com/ByzGeneral/status/1539758335439822850

Tegelijkertijd is USDC sinds medio mei met 10% in marktwaarde gestegen. Dat zal vermoedelijk te maken hebben met het vertrouwen in USDC. Vorig jaar heeft USDC-uitgever Circle besloten om uitsluitend cash (dollars) en cash-equivalenten te gebruiken als onderpand voor USDC. Het risico in USDC is daardoor bijna nul. Het risico van Tether is veel groter, doordat het naar verluidt veel volatieler onderpand gebruikt.

Dit kunnen we moeilijk hard maken omdat Tether zelf veel aantijgingen ontkent. Wel verloor USDT zijn link met de dollar tijdens de Terra-crash. Dit betekent dat er wel degelijk iets aan de hand zou kunnen zijn.

Advertentie

Handige trucjes voor TradingView

Op TradingView kun je de marktwaarde van een willekeurige cryptocurrency afzetten op de totale marktwaarde van alle cryptocurrencies. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is de ticker invoeren en een punt en een D achter zetten. Dus de dominantie van Bitcoin (BTC) op TradingView is BTC.D, en de dominantie van Ethereum (ETH) is ETH.D.

Je kunt ook gemakkelijk de marktwaarde van elke grote crypto op zoeken. Je vult dan alleen de ticker van de token (zoals BTC of USDC) in, zonder een valutapaar in te vullen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie