Erik Juffermans Erik Juffermans
23/03/2024 15:41 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/03/2024 14:25

Terra’s Do Kwon nu een jaar in de bak: dit is het bizarre verhaal

icon-altcoins
Altcoin nieuws

Foto: Shutterstock/Cineberg

Het is vandaag precies een jaar geleden dat Do Kwon, de man achter het beruchte Terra (LUNA) fiasco, werd opgepakt in Montenegro. Maar daar ging een hoop aan vooraf. En ook nu, een jaar later, is het verhaal van Do Kwon nog lang niet ten einde. Misschien daarom een mooi moment om te bekijken wat er voorafging aan zijn arrestatie en hoe het er nu voorstaat.

Wat had een €500 solana investering 1 jaar geleden je nu opgeleverd?
  • icon-altcoins
    Altcoin nieuws

Het verhaal van Terra (LUNA)

Het verhaal van Do Kwon begint in de zomer van 2021. Een relatief onbekende cryptomunt genaamd Terra (LUNA) begint aan een opmars. Binnen enkele maanden stijgt LUNA van een paar dollar naar een hoogte van meer dan $100 dollar. Terra wordt in deze periode gezien als een revolutionair crypto ecosysteem dat het gelukt is om een algoritmische stablecoin te laten werken, iets wat nog nooit eerder lukte in de crypto industrie.

De man achter Terra is de Zuid-Koreaan Do Kwon, en samen met FTX topman Sam Bankman-Fried wordt hij destijds gezien als de genieën binnen de crypto industrie. Maar in  april 2022 gaat er iets vreselijk fout. Het Terra ecosysteem begint te rammelen en in mei stort het volledig in elkaar. Binnen enkele dagen zakt de koers met bijna 100 procent, en de LUNA koers komt zelfs kort onder de $0 uit. 

Op de piek van de LUNA opmars behoorde Terra tot de grote namen in de sector, en met de implosie verdampen er miljarden dollars. Het is een ramp. Achteraf blijkt dat er achter de schermen een hoop niet klopte bij Terra. Zo was de opmars van LUNA grotendeels te danken aan marktmanipulatie van Do Kwon. Onder andere de Zuid-Koreaanse autoriteiten wilden dat Do Kwon zich zou verantwoorden. Maar Do Kwon was met de noorderzon verdwenen.

Hoewel hij via X regelmatig van zich liet horen, wist niemand waar hij was. Meerdere theorieën gingen de ronde. Hij zat in Singapore of ergens in Zuid-Korea. Volgens een ander verhaal zou hij zelfs naar Noord-Korea zijn vertrokken. In december 2022 bleek hij zich ergens in Oost-Europa te bevinden. Twee agenten van de Zuid-Koreaanse geheime dienst vertrokken zelfs naar Servië om hem op te sporen. Zonder succes. Het was Do Kwon gelukt om wederom uit handen van justitie te blijven.

De klopjacht op Do Kwon komt ten einde

Het werd weer stil. Tot 23 maart 2023. Autoriteiten in Montenegro maakten bekend dat ze Do Kwon en een handlanger op het vliegveld van Podgorica hadden gearresteerd. Het duo probeerde met valse papieren het land te verlaten. De klopjacht was voorbij.

Maar daarmee is het verhaal van Do Kwon zeker niet voorbij. Al snel na zijn arrestatie werd duidelijk dat zowel de Verenigde Staten als zijn thuisland Zuid-Korea hem graag wilde vervolgen. Maar tot de dag van vandaag zit Do Kwon nog altijd in Montenegro. Hij lijkt het namelijk wel prima te vinden in de Balkan. Eerder deze maand boekte hij na een maandenlange rechtszaak zelfs een grote overwinning.

Als gevolg van de overwinning wordt Do Kwon niet uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Nu moeten er opnieuw juridische procedures worden gestart om uitlevering te realiseren. Het gaat dus waarschijnlijk nog wel even duren voordat Do Kwon daadwerkelijk vervolgd gaat worden voor zijn daden.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie