Simon Bosch Simon Bosch
20/05/2022 17:30 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/05/2022 17:30

Tether noemt Terra UST stablecoin ‘kasteel van kaarten’

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Tether noemt Terra UST stablecoin 'kasteel van kaarten'

Foto: Panorama Images/Shutterstock

Eerder deze maand zakten het Terra-ecosysteem voor stablecoins en de bijbehorende tokens UST en LUNA in elkaar. Het zorgde voor enorme verliezen en liquidaties van andere crypto’s. Het gevolg was bijna een kettingreactie, waar onder andere Tether slachtoffer van was. Tether’s Chief Technology Officer verklaart nu dat TerraUSD geen rug pull was. Tegelijkertijd is de beroemde hedgefondsmanager en miljardair Bill Ackman het niet met hem eens.

Nederlanders kiezen memekoning: Shiba inu of toch PEPE?
  • icon-altcoins
    Altcoin nieuws

Tether: Terra was ‘Kasteel van kaarten’

Tether-CTO Paolo Ardoino was te gast bij de Coins-podcast. Aan gastheer Patrick McLain verklaart hij dat Terra’s algoritmische stablecoin TerraUSD (UST) niet een rug pull of piramidespel was, maar een slecht ontworpen ‘kasteel van kaarten’. Hij geeft Terra-oprichter het voordeel van de twijfel. Hij begon met Terra uit arrogantie, en anderen voegden zich vermoedelijk bij hen vanuit economische redenen, denkt hij. Het project was slecht ontworpen, zoals veel projecten slecht ontworpen worden.

Mogelijk wist hij dat het een kwalitatief slecht project was, maar kon hij dit niet vertellen omdat het anders nog sneller was ingestort. Veel mensen die Ardoino kent vonden het een gebrekkig project, maar dit was duidelijk nog niet het geval voor veel andere investeerders.

Hij denkt dat regulators beter moeten definiëren in welke categorieën de verschillende stablecoins vallen. UST was een algoritmische stablecoin waarvan de waarde werd gegarandeerd door bots die de token automatisch kopen en verkopen, Tether’s USDT is een gecentraliseerde token met onderpand. Dat zijn twee verschillende situaties.

Advertentie

Terra was ‘wél een piramidespel’

De beroemde investeerder Bill Ackman denkt er anders over. Hij kwam in de schijnwerpers te staan met zijn short op Herbalife, dat bekend is van een piramidespel dat mensen voor enorme bedragen aan voedingssupplementen liet verkopen. Veel mensen hebben hier veel geld op verloren, terwijl de top van Herbalife er juist veel geld op verdiende. De situatie met TerraUSD en LUNA was vergelijkbaar, volgens Ackman.

Een hoge vraag was namelijk het enige waar de token zijn waarde vandaan haalde. Verder was er geen onderliggend verdienmodel, benadrukt de fondsmanager. Investeerders werd een rendement van 20% beloofd, maar daar is groei voor nodig. Zodra de verkopers de kopers overweldigde stortte het project in.

Het zijn twee meningen die haaks op elkaar staan, en het is aan de rechter om te bepalen wie het bij het rechte eind heeft. Gisteren schreven we dat het bedrijf achter Terra in de problemen is gekomen en wordt onderzocht door de belastingdienst van Zuid-Korea.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie