Tezos blockchain: bètanet is live

Na maanden van aanhoudende onenigheid is het Tezos netwerk operationeel; althans, soort van.

- Advertentie -

De Tezos Foundation liet gisteren weten dat het bètanet van de blockchain live is. De groep liet eerder weten dat het om een volledig functionele versie van het netwerk gaat, maar het netwerk nog steeds een experimenteel karakter heeft, met mogelijke downtime en “emergency hard forks”.

Het plan is, volgens de Tezos Foundation, dat elke transactie die wordt geïntroduceerd op het bètanet nog steeds geldig zal zijn op het mainnet. Het mainnet, de uiteindelijke versie van het netwerk, is naar verwachting in het derde kwartaal van 2018 live. Tezos geeft aan dat gebruikers dienen te wachten met het uitvoeren van grote of belangrijke transacties totdat het netwerk betrouwbaarder is.

De Tezos Foundation heeft zelf het eerste “genesis” block op de blockchain geïntroduceerd zodat participanten direct verbinding kunnen maken met het netwerk. Ook de validatie van de ledger, dat analoog is aan het minen van Bitcoin, is van start gegaan. Het grote publiek moet echter nog even wachten. Pas bij de validatie van block 29.000 zal iedereen mee mogen valideren.

Ryan Jesperson, voorzitter van de instelling schreef het volgende:

De toekomst van Tezos ligt in de handen van de ‘community’. Dit moment markeert een omslagpunt voor het project en we zijn verheugd om community-ontwikkelaars, wetenschappers, block validators en enthousiastelingen van over de hele wereld te ondersteunen bij het succes van dit innovatieve, gedecentraliseerde netwerk.

De stichting voegde toe dat gebruikers voorzichtig dienen te zijn, omdat een ieder toegang kan krijgen tot private keys na bijvoorbeeld phishing-aanvallen, waarbij tokens verloren kunnen gaan.

- Advertentie -

Dynamic Ledger Solutions (DLS), het bedrijf dat de code achter het Tezos-procol beheert, heeft beloofd de code als open source software vrij te geven onder de MIT-licentie, maar de GitHub-pagina van het project geeft nog niets weer omtrent deze licentie.

De Tezos Foundation verkocht voor $232 miljoen aan Tezos tokens (XTZ) met de ICO van juli 2017. Met de lancering van het bètanet migreren deze tokens naar de op zichzelf staande Tezos blockchain.

Vertragingen en verrassingen

Enigszins omstreden is het feit dat alleen beleggers die persoonlijke informatie hebben verstrekt aan TokenSoft, een externe provider die is gecontracteerd door de stichting, nu hun tokens kunnen claimen.

De stichting heeft tot bijna een jaar na de ICO verzaakt aan te kondigen dat deze controles van klanten en anti-witwas maatregelen zouden worden uitgevoerd. De controles vereisten dat beleggers namen, telefoonnummers, adressen door de overheid uitgegeven ID’s en selfies moesten indienen.  

De vertraging tussen de lancering van de ICO en het platform is grotendeels te wijten aan een conflict tussen de oprichters van Tezos, Arthur en Kathleen Breitman, en Johann Gevers, de voormalig voorzitter van de Tezos Foundation. De Breitmans beheerden de code via DLS terwijl Gevers over de fondsen ging.

- Advertentie -
Ad
SATOS
Reviewed
€16.297,20 Kopen
1
Bitvavo
Reviewed
€16.027,00 Kopen
2
Bitonic
Reviewed
€16.049,80 Kopen
3
Bitcoinmeester
Reviewed
€16.074,60 Kopen
4
Litebit
Reviewed
€16.111,40 Kopen
Laatste nieuws

“Bitcoin” zoekopdrachten in Nederland op hoogste punt sinds 2017, komt de...

0
Bitcoin (BTC) brak onlangs zijn recordprijs die in 2017 gevestigd werd. Het nieuwe record ging gepaard met enorme sprongen in de afgelopen maanden, dit...
- Advertentie -
Expert analyses

Bitcoin koers dipt omlaag! Tijd voor paniek of voor nieuwe kansen?!

Het lijkt de afgelopen 24 uur wel alsof Pietje Paniek heel veel broertjes en zusjes heeft gekregen. De bitcoin koers heeft zich tot op...