Rico Engelbarts
01/07/2018 16:38 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/07/2018 16:38

Tezos blockchain: bètanet is live

icon-altcoins
Altcoin nieuws
tezos_blockchain_betanet_online

Na maanden van aanhoudende onenigheid is het Tezos netwerk operationeel; althans, soort van.
De Tezos Foundation liet gisteren weten dat het bètanet van de blockchain live is. De groep liet eerder weten dat het om een volledig functionele versie van het netwerk gaat, maar het netwerk nog steeds een experimenteel karakter heeft, met mogelijke downtime en “emergency hard forks”.
Het plan is, volgens de Tezos Foundation, dat elke transactie die wordt geïntroduceerd op het bètanet nog steeds geldig zal zijn op het mainnet. Het mainnet, de uiteindelijke versie van het netwerk, is naar verwachting in het derde kwartaal van 2018 live. Tezos geeft aan dat gebruikers dienen te wachten met het uitvoeren van grote of belangrijke transacties totdat het netwerk betrouwbaarder is.
De Tezos Foundation heeft zelf het eerste “genesis” block op de blockchain geïntroduceerd zodat participanten direct verbinding kunnen maken met het netwerk. Ook de validatie van de ledger, dat analoog is aan het minen van Bitcoin, is van start gegaan. Het grote publiek moet echter nog even wachten. Pas bij de validatie van block 29.000 zal iedereen mee mogen valideren.
Ryan Jesperson, voorzitter van de instelling schreef het volgende:

De toekomst van Tezos ligt in de handen van de ‘community’. Dit moment markeert een omslagpunt voor het project en we zijn verheugd om community-ontwikkelaars, wetenschappers, block validators en enthousiastelingen van over de hele wereld te ondersteunen bij het succes van dit innovatieve, gedecentraliseerde netwerk.

De stichting voegde toe dat gebruikers voorzichtig dienen te zijn, omdat een ieder toegang kan krijgen tot private keys na bijvoorbeeld phishing-aanvallen, waarbij tokens verloren kunnen gaan.
Dynamic Ledger Solutions (DLS), het bedrijf dat de code achter het Tezos-procol beheert, heeft beloofd de code als open source software vrij te geven onder de MIT-licentie, maar de GitHub-pagina van het project geeft nog niets weer omtrent deze licentie.
De Tezos Foundation verkocht voor $232 miljoen aan Tezos tokens (XTZ) met de ICO van juli 2017. Met de lancering van het bètanet migreren deze tokens naar de op zichzelf staande Tezos blockchain.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Vertragingen en verrassingen

Enigszins omstreden is het feit dat alleen beleggers die persoonlijke informatie hebben verstrekt aan TokenSoft, een externe provider die is gecontracteerd door de stichting, nu hun tokens kunnen claimen.
De stichting heeft tot bijna een jaar na de ICO verzaakt aan te kondigen dat deze controles van klanten en anti-witwas maatregelen zouden worden uitgevoerd. De controles vereisten dat beleggers namen, telefoonnummers, adressen door de overheid uitgegeven ID’s en selfies moesten indienen.  
De vertraging tussen de lancering van de ICO en het platform is grotendeels te wijten aan een conflict tussen de oprichters van Tezos, Arthur en Kathleen Breitman, en Johann Gevers, de voormalig voorzitter van de Tezos Foundation. De Breitmans beheerden de code via DLS terwijl Gevers over de fondsen ging.

Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie