Timo Bult Timo Bult
10/08/2021 19:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/08/2021 19:01

Turkse voetbalclub Fenerbahçe S.K. brengt eigen token uit, al binnen 30 seconden uitverkocht

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Turkse voetbalclub Fenerbahçe S.K. brengt eigen token uit, al binnen 30 seconden uitverkocht

Steeds meer voetbalclubs stappen de cryptowereld in. Zo zijn het Nederlandse clubs zoals Ajax en Feyenoord die met bitcoin (BTC) bedrijven in zee gaan en grote Europese clubs die fan tokens uitgeven op de blockchain. Daar kwam onlangs een nieuwe grote naam bij; Fenerbahçe S.K.

De club heeft in samenwerking met de Turkse crypto exchange Paribu 500.000 op het Ethereum (ETH) netwerk gebaseerde tokens verkocht. De voorverkoop van de tokens was al na 30 seconden voorbij. De club haalde zodoende binnen een halve minuut $1,75 miljoen op, of 15 miljoen Turkse lira.

De 500.000 tokens zijn echter niet de enige tokens die verkocht zullen worden. Over een periode van 25 jaar, de duur van de gesloten samenwerking met Paribu, zal elk jaar 117 miljoen tokens uitgegeven worden. De totaal vastgestelde voorraad komt hiermee uit op 190.700.000 tokens. Dit is uiteraard een knipoog naar het jaar 1907, toen de Turkse club werd opgericht.

En bij een cryptocurrency van deze tijd kunnen token burns natuurlijk niet ontbreken. Dit is het vernietigen van tokens wat doorgaans een positief effect heeft. Het vernietigen van tokens maakt de voorraad kleiner. Zodra de vraag hetzelfde blijft of stijgt, stijgt de prijs.

De bezitters van het Fenerbahçe S.K. token zullen dan ook blij zijn zodra zo’n burn plaatsvindt. Dat zijn ze op dat moment overigens sowieso aangezien de club alleen token burns zal uitvoeren na winsten en kampioenschappen. Dit geldt zowel voor de voetbalactiviteiten als de basketbal en volleybal prestaties.

In Nederland is het nog niet voorgekomen dat een voetbalclub een eigen token uitgeeft, maar gezien de trend bij andere grote Europese clubs zal dit vroeg of laat vast gaan gebeuren. Crypto is voor hen bovendien niets nieuws. Zo ging AZ al in zee met Bitcoin Meester. Ajax en Feyenoord gingen een soortgelijke deal aan met Knaken.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie