Kevin Schijven Kevin Schijven
30/11/2023 06:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 29/11/2023 15:48

Uitlevering Terra Luna oprichter Do Kwon goedgekeurd door rechter

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Uitlevering Terra (LUNA) oprichter meerdere maanden uitgesteld

Foto: July Ko/Shutterstock

Do Kwon, de man achter de ingestorte Terra (LUNA), heeft te horen gekregen dat de wettelijke voorwaarden voor de uitlevering aan zowel Zuid-Korea als de Verenigde Staten is voldaan. Dit liet het Hooggerechtshof van Podgorica weten in een officiële verklaring.

Solana netwerk tikt wederom nieuw record aan
  • icon-altcoins
    Altcoin nieuws

Waar wordt de Terra (LUNA) oprichter van beschuldigd?

Kwon is een Zuid-Koreaanse ondernemer en de medeoprichter van het bedrijf Terraform Labs. Het bedrijf was bezig met de ontwikkeling van de Terra blockchain en samen met stablecoin UST en was hierin erg succesvol. Op het hoogtepunt slaagde Terra erin om een marktkapitalisatie van $40 miljard te realiseren.

Echter ging het mis in mei 2022 toen het Terra-ecosysteem ter waarde van 40 miljard compleet instortte. Kwon sloeg vervolgens op de vlucht, maar werd in 2023 aangehouden in Montenegro vanwege het vervalsen van documenten. Kwon wordt geconfronteerd met meerdere aanklachten wegens fraude in zowel de Verenigde Staten als in Zuid-Korea.

Advertentie

Rechtbank keurt uitlevering Do Kwon goed

Nu de rechtbank in Montenegro de wettelijke voorwaarden voor de uitlevering van Kwon voor zowel Zuid-Korea als de VS goedgekeurd heeft, staan hem een aantal zaken te wachten.

Kwon wordt in de VS aangeklaagd voor het organiseren van een crypto fraude. Ook zijn er door het Amerikaanse ministerie van Justitie verschillende strafrechtelijke aanklachten gedaan vanwege de ineenstorting van het Terra-ecosysteem.

In Zuid-Korea kan Kwon volgens lokale autoriteiten een gevangenisstraf van 40 jaar tegemoet zien. Volgens de Zuid-Koreaanse autoriteiten moet hij uitgeleverd worden aan hen, aangezien hij vanuit dit land de meeste misdaden pleegden.

Het definitieve besluit over de uitlevering naar welk land wordt uiteindelijk genomen door de minister van Justitie van Montenegro. Voordat deze beslissing wordt genomen, moet Kwon eerst nog vier maanden gevangenisstraf uitzitten in de Spuž-gevangenis nabij de Montenegrijnse hoofdstad Podgorica.

Eerder werd Daniel Shin, medeoprichter van Terraform Labs, aangeklaagd vanwege overtredingen waarbij aanklagers 185 miljoen dollar aan tegoeden hadden bevroren. Shin ontkende zijn betrokkenheid bij de ineenstorting van het Terra-ecosysteem en gaf hierbij als reden dat hij twee jaar eerder al was vertrokken.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie