Erik Juffermans Erik Juffermans
24/03/2023 13:10 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/03/2023 13:10

Terra (LUNA) oprichter Do Kwon aangeklaagd in VS

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Crypto beurs Binance stuurde miljarden aan klanttegoeden naar CEO

Foto: William Potter/Shutterstock

Gisteren werd de man achter het Terra (LUNA) fiasco, Do Kwon, na een langdurige klopjacht gearresteerd in het Oost-Europese Montenegro. Enkele uren later werd de beruchte oprichter aanklaagd vanuit de Verenigde Staten. Er hangen hem aanklachten boven het hoofd van meerdere vormen van fraude. Momenteel bevindt Do Kwon zich nog in Montenegro, maar de verwachting is dat de Zuid-Koreaan overgedragen zal worden aan de Amerikaanse autoriteiten.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Het Terra en Do Kwon saga

Donderdag rond twee uur Nederlandse tijd werd bekend dat Do Kwon op het vliegveld van de hoofdstad van Montenegro, Podgorica, was gearresteerd. Hij had geprobeerd met valse documenten het land te verlaten. 

“De Montenegrijnse politie heeft een persoon aangehouden die ervan verdacht wordt een van de meest gezochte voortvluchtigen te zijn, de Zuid-Koreaan Do Kwon, medeoprichter en CEO van het in Singapore gevestigde Terraform Labs.”

Begin februari werd gedacht dat Do Kwon zich in Servië schuilhield. Twee officials van de Zuid-Koreaanse autoriteiten reisden toen af naar het land om Do Kwon op te sporen.

Of Do Kwon zich ook echt in Servië bevond en vervolgens de grens over is gestoken naar Montenegro is nog onduidelijk. Het is ook een mogelijkheid dat hij zich al die tijd in Montenegro schuilhield. Waarom Do Kwon probeerde het land met valse papieren te verlaten is vooralsnog ook onduidelijk. Wellicht krijgen we daar snel antwoorden op.

Klopjacht op LUNA oprichter is voorbij

Bijna een jaar geleden stortte de LUNA munt ineen nadat de terrausd (USDT), de algoritmische stablecoin, stukliep. Eindelijk is de klopjacht op de man achter het Terra project voorbij. Naast officiële aanklachten in de Verenigde Staten, zijn er ook meerder officiële aanklachten gedaan tegen Do Kwon in zijn thuisland Zuid-Korea alsmede in Singapore.

Do Kwon is verantwoordelijk voor crash van het Terra ecosysteem. Bij de crash ging er in een klap maar liefst 60 miljard dollar verloren. Het incident was een grote katalysator voor de crash van afgelopen jaar. Vrijwel alle koersen op de crypto-markt maakten een harde duik.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Erik Juffermans is sinds januari 2022 een gepassioneerde auteur bij Crypto Insiders. Met een academische achtergrond in internationale politiek en antropologie, combineert hij zijn kennis en kritische blik om diepgaande analyses te maken over de raakvlakken tussen crypto en diverse maatschappelijke aspecten. Sinds 2017 is Erik actief in de cryptowereld, gedreven door de unieke financiële vrijheid en de tegendraadsheid van de sector. Hij specialiseert zich in Bitcoin mining, Decentralized Finance, overheid en regulatie, en Ethereum.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
Aantal Amerikanen met crypto gekrompen naar 18 miljoen
Miljarden aan Bitcoin in Amerikaanse schatkist? Experts verdeeld
politie rotterdam kraakt crypto met honderden slachtoffers
Cryptoscams opgespoord door politie Rotterdam: Honderden slachtoffers ontdekt
Advertentie