Erik Juffermans Erik Juffermans
24/03/2023 13:10 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/03/2023 13:10

Terra (LUNA) oprichter Do Kwon aangeklaagd in VS

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Crypto beurs Binance stuurde miljarden aan klanttegoeden naar CEO

Foto: William Potter/Shutterstock

Gisteren werd de man achter het Terra (LUNA) fiasco, Do Kwon, na een langdurige klopjacht gearresteerd in het Oost-Europese Montenegro. Enkele uren later werd de beruchte oprichter aanklaagd vanuit de Verenigde Staten. Er hangen hem aanklachten boven het hoofd van meerdere vormen van fraude. Momenteel bevindt Do Kwon zich nog in Montenegro, maar de verwachting is dat de Zuid-Koreaan overgedragen zal worden aan de Amerikaanse autoriteiten.

Mag een bank je dwingen je bitcoins te verkopen? Jurist geeft antwoord
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Het Terra en Do Kwon saga

Donderdag rond twee uur Nederlandse tijd werd bekend dat Do Kwon op het vliegveld van de hoofdstad van Montenegro, Podgorica, was gearresteerd. Hij had geprobeerd met valse documenten het land te verlaten. 

“De Montenegrijnse politie heeft een persoon aangehouden die ervan verdacht wordt een van de meest gezochte voortvluchtigen te zijn, de Zuid-Koreaan Do Kwon, medeoprichter en CEO van het in Singapore gevestigde Terraform Labs.”

Begin februari werd gedacht dat Do Kwon zich in Servië schuilhield. Twee officials van de Zuid-Koreaanse autoriteiten reisden toen af naar het land om Do Kwon op te sporen.

Of Do Kwon zich ook echt in Servië bevond en vervolgens de grens over is gestoken naar Montenegro is nog onduidelijk. Het is ook een mogelijkheid dat hij zich al die tijd in Montenegro schuilhield. Waarom Do Kwon probeerde het land met valse papieren te verlaten is vooralsnog ook onduidelijk. Wellicht krijgen we daar snel antwoorden op.

Klopjacht op LUNA oprichter is voorbij

Bijna een jaar geleden stortte de LUNA munt ineen nadat de terrausd (USDT), de algoritmische stablecoin, stukliep. Eindelijk is de klopjacht op de man achter het Terra project voorbij. Naast officiële aanklachten in de Verenigde Staten, zijn er ook meerder officiële aanklachten gedaan tegen Do Kwon in zijn thuisland Zuid-Korea alsmede in Singapore.

Do Kwon is verantwoordelijk voor crash van het Terra ecosysteem. Bij de crash ging er in een klap maar liefst 60 miljard dollar verloren. Het incident was een grote katalysator voor de crash van afgelopen jaar. Vrijwel alle koersen op de crypto-markt maakten een harde duik.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie