Roy van Krieken Roy van Krieken
20/01/2024 14:39 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/01/2024 17:46

Minder illegale crypto-transacties in 2023, maar er is een keerzijde

Bitcoin-BTC
icon-altcoins
Altcoin nieuws

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

In 2023 heeft de wereld van cryptocurrency een significante mijlpaal bereikt. Volgens een recent rapport van Chainalysis is er een drastische vermindering van criminele activiteiten binnen de crypto markt geweest in 2023. Deze verandering wijst op een mogelijke verschuiving naar meer stabiliteit en legitimiteit in de sector, maar er is een keerzijde.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Illegale crypto-transacties daalt fors

Het afgelopen jaar markeerde een significante daling van bijna 40% in de waarde van crypto die in handen kwam van illegale adressen, met een totaal van meer dan $24 miljard. Dit cijfer vertegenwoordigt slechts 0,34% van het totale transactievolume in de crypto-markt. Het is belangrijk op te merken dat deze getallen voorlopig zijn en waarschijnlijk zullen toenemen naarmate Chainalysis meer verdachte adressen identificeert. Desondanks is de trend van afnemende criminele activiteiten een indicatie dat de crypto-industrie stappen zet richting een veiligere omgeving.

Tot 2021 was bitcoin (BTC) de primaire keuze voor criminele transacties in de crypto-wereld. Echter, in de afgelopen twee jaar is er een duidelijke verschuiving opgetreden naar stablecoins. In 2023 waren stablecoins verantwoordelijk voor ongeveer twee derde van het illegale transactievolume. Deze verschuiving kan worden toegeschreven aan de stabiliteit en betrouwbaarheid die stablecoins bieden, wat hen een aantrekkelijke optie maakt voor illegale transacties.

Advertentie

Daling in crypto scams en hacks

Een ander positief teken is de significante afname van zowel crypto-oplichting als hacks, met dalingen van respectievelijk 29,2% en 54,3%. Hoewel er een afname is in bepaalde vormen van criminaliteit, toont het rapport van Chainalysis ook een toename in andere gebieden, zoals ransomware. Het is dus helaas niet alleen goed nieuws. Dergelijke vormen van crypto criminaliteit worden steeds populairder en zijn een doorn in het oog voor de hele sector.

In 2023 werd er in totaal meer dan $2 miljard aan crypto gestolen. Hoewel dat minder is dan het jaar daarvoor, blijft het natuurlijk een heikel punt voor de hele markt.

Deze recente ontwikkelingen in de daling van criminele activiteiten in de crypto-wereld suggereren dat de sector zich wel in een nieuwe fase van rijping en stabilisering bevindt. Echter, de industrie staat nog steeds voor uitdagingen. De toenemende ransomware en darknet activiteiten vereisen innovatieve oplossingen en nauwe samenwerking tussen crypto-platforms, gebruikers en regelgevende instanties.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Shiba Inu knalt cryptomarkt voorbij na positief nieuws
Nieuwe crypto schiet 590% omhoog in minuten – handelaren verrast
Advertentie