Roy van Krieken Roy van Krieken
20/01/2024 14:39 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/01/2024 17:46

Minder illegale crypto-transacties in 2023, maar er is een keerzijde

Bitcoin-BTC
icon-altcoins
Altcoin nieuws

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

In 2023 heeft de wereld van cryptocurrency een significante mijlpaal bereikt. Volgens een recent rapport van Chainalysis is er een drastische vermindering van criminele activiteiten binnen de crypto markt geweest in 2023. Deze verandering wijst op een mogelijke verschuiving naar meer stabiliteit en legitimiteit in de sector, maar er is een keerzijde.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Illegale crypto-transacties daalt fors

Het afgelopen jaar markeerde een significante daling van bijna 40% in de waarde van crypto die in handen kwam van illegale adressen, met een totaal van meer dan $24 miljard. Dit cijfer vertegenwoordigt slechts 0,34% van het totale transactievolume in de crypto-markt. Het is belangrijk op te merken dat deze getallen voorlopig zijn en waarschijnlijk zullen toenemen naarmate Chainalysis meer verdachte adressen identificeert. Desondanks is de trend van afnemende criminele activiteiten een indicatie dat de crypto-industrie stappen zet richting een veiligere omgeving.

Tot 2021 was bitcoin (BTC) de primaire keuze voor criminele transacties in de crypto-wereld. Echter, in de afgelopen twee jaar is er een duidelijke verschuiving opgetreden naar stablecoins. In 2023 waren stablecoins verantwoordelijk voor ongeveer twee derde van het illegale transactievolume. Deze verschuiving kan worden toegeschreven aan de stabiliteit en betrouwbaarheid die stablecoins bieden, wat hen een aantrekkelijke optie maakt voor illegale transacties.

Advertentie

Daling in crypto scams en hacks

Een ander positief teken is de significante afname van zowel crypto-oplichting als hacks, met dalingen van respectievelijk 29,2% en 54,3%. Hoewel er een afname is in bepaalde vormen van criminaliteit, toont het rapport van Chainalysis ook een toename in andere gebieden, zoals ransomware. Het is dus helaas niet alleen goed nieuws. Dergelijke vormen van crypto criminaliteit worden steeds populairder en zijn een doorn in het oog voor de hele sector.

In 2023 werd er in totaal meer dan $2 miljard aan crypto gestolen. Hoewel dat minder is dan het jaar daarvoor, blijft het natuurlijk een heikel punt voor de hele markt.

Deze recente ontwikkelingen in de daling van criminele activiteiten in de crypto-wereld suggereren dat de sector zich wel in een nieuwe fase van rijping en stabilisering bevindt. Echter, de industrie staat nog steeds voor uitdagingen. De toenemende ransomware en darknet activiteiten vereisen innovatieve oplossingen en nauwe samenwerking tussen crypto-platforms, gebruikers en regelgevende instanties.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie