Erik Juffermans Erik Juffermans
26/01/2023 20:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/01/2023 20:00

Waarom de VISA CEO gelooft in de toekomst van stablecoins en CBDC’s

icon-altcoins
Altcoin nieuws
¿Adicto a las cryptos? Los centros de rehabilitación ofrecen su ayuda

Hoe en wanneer cryptocurrencies het huidige financiële systeem op z’n kop gaan gooien is de grote vraag. Toch lijkt het een realistisch scenario, aangezien wereldwijd centrale banken hun eigen stablecoins al ontwikkelen; Central Bank Digital Currencies (CBDC). Ook de CEO van VISA, Alfred Kelly, gelooft dat deze digitale assets onderdeel gaan vormen van onze toekomst. Hij voorziet naast voordelen echter ook uitdagingen voor VISA.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Stablecoins en CBDC’s komen eraan

Cryptovaluta worden over het algemeen door overheden en centrale banken gehekeld. Ze zouden te volatiel zijn en daarom niet geschikt als betaalmiddel. Stablecoins vinden hierin een middenweg. Ze gebruiken de technologie van crypto, maar ze hebben de stabiliteit van bijvoorbeeld de Amerikaanse dollar. CBDC’s zijn stablecoins die ontwikkeld worden door centrale banken.

De CEO van het grootste creditcard bedrijf ter wereld deed deze week tijdens een conferentie zijn zegje over de toekomst van deze stablecoins en CBDC’s. Volgens hem zullen ze “een betekenisvolle rol” gaan innemen in de toekomst van ons betaalverkeer. Ook werd het jaarlijkse rapport over 2022 openbaar gemaakt. Hierin worden veelvuldig zowel de complementaire als de competitieve mogelijkheden van stablecoins benoemd.

“Het is nog vroeg en daarom lastig te voorspellen, maar we geloven dat stablecoins en CBDC’s een belangrijke rol gaan spelen in het betaalsysteem.”

Samenwerkingen en concurrentie

Het rapport geeft aan dat stablecoins en CBDC’s een bedreiging zijn voor VISA, maar dat er ook interessante samenwerkingen mogelijk zijn. Zo kan VISA deze digitale assets implementeren in zijn eigen betaalsysteem, zoals het in het verleden al deed in een samenwerking met ConsenSys. Tegelijkertijd zien ze bij VISA ook dat er concurrentie optreedt. Nieuwe betaalapps, digitale wallets, en crypto platforms bijvoorbeeld.

“Innovatie en technologie verschuiven het gedrag van consumenten en creëren groei in ecommerce, mobiele betaling, blockchain technologie en cryptocurrencies. Deze ontwikkelingen zijn zowel potentiele samenwerkingen als concurerende partijen voor VISA.” 

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie