Kevin Schijven Kevin Schijven
20/09/2022 17:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/09/2022 17:01

Weer een grote crypto hack: $160 miljoen van DeFi project gestolen

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Crypto scammers kopen identiteiten op de zwarte markt

Foto: Maksim Shmeljov/Shutterstock

Decentralized finance (DeFi) platformen blijven regelmatig het doelwit van hackers en dieven. Ditmaal was Wintermute aan de beurt, een zogeheten cryptocurrency market maker uit het Verenigd Koninkrijk.

Evgeny Gaevoy, de Nederlandse CEO en oprichter van Wintermute, bevestigde vanochtend de aanval op Twitter. Hij meldt dat maar liefst $160 miljoen aan crypto is gestolen:

Gaevoy meldt daarnaast dat alleen het DeFi-platform van het bedrijf is gehackt. Hij zegt dat het bedrijf nog genoeg vermogen in huis heeft om de gestolen fondsen van klanten te vergoeden. Hij waarschuwt alleen dat de diensten van Wintermute de komende dagen verstoord zullen zijn.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Geen grote crypto sell-off verwacht

Verder vertelt de CEO dat hij geen impact op de markt verwacht door de diefstal. Dat komt omdat maar liefst 90 verschillende assets zijn gestolen. Van slechts twee tokens werd meer dan $1 miljoen aan waarde gestolen en van geen enkele token meer dan $2,5 miljoen. Er zal dus naar verwachting geen grote marktdump of sell-off volgen van een bepaalde cryptomunt.

Tot slot meldt Gaevoy dat hij dit incident vooralsnog ziet als een “white hat” aanval, oftewel een hacker met zogenaamde goede bedoelingen. Deze “ethische” hackers zijn steeds populairder en zoeken vaak kwetsbaarheden op in de onderliggende code om een beloning te verdienen. Je kunt echter vraagtekens stellen of het gijzelen van een anders geld daadwerkelijk zo ethisch is.

Ondertussen laten mensen massaal berichten op de transacties achter, omdat het openbare adressen zijn. Het valt op dat meerdere mensen bedelen om een deel van de gestolen crypto. Het is geen fraai gezicht.

We hebben dit jaar al een grote reeks aan dit soort DeFi-hacks gezien. Vorige maand werd nog $570.000 van Curve gestolen, maar Binance herstelde 83% van de gestolen crypto. Kort daarvoor werd zelfs $200 miljoen van cross-chain bridge Nomad gestolen. Volgens Chainalysis hebben hackers dit jaar al minstens $2 miljard buitgemaakt met dit soort “bridge hacks.”

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie