Crypto hackers maakten in 2022 al $2 miljard buit met ‘bridge hacks’

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Crypto hackers maakten in 2022 al $2 miljard buit met 'bridge hacks'

Foto: Ebru-Omer/Shutterstock

Cross-chain bridge hacks waren in 2022 goed voor 69% van alle gesloten cryptocurrencies. Uit onderzoek van Chainanalysis blijkt dat er hiermee voor $2 miljard aan crypto is gestolen van bridges. Cross-chain bridges, ook wel blockchain bridges genoemd, worden gebruikt om cryptocurrencies van het ene blockchain netwerk naar de andere te verplaatsen.

Hoewel het kan verschillen per bridge, stort een gebruiker normaliter haar crypto aan de ene kant van de bridge. Vervolgens zet de bridge deze coins vast door een contract. Deze gebruiker krijgt dan op de andere blockchain haar tokens terug. 

Ethereum hack van $624 miljoen was de grootste

Hoewel dit als een goed idee klinkt heeft Chainalysis aangegeven dat de bridges een aanzienlijke bedreiging vertegenwoordigen voor het opbouwen van vertrouwen in blockchain-technologie.Daarnaast blijkt ook dat de bridge hacks voornamelijk worden gedaan door Noord-Koreaanse hackers. Zij waren goed voor $1 miljard aan gestolen cryptocurrencies.

Het onderzoek is uitgebracht net na de Nomad bridge hack, waar $191 miljoen aan crypto was gestolen. Nomad is een bridge die de Ethereum (ETH), Avalanche, Evmos, Moonbeam en Milkomeda blockchains met elkaar verbindt.

Het eerste kwartaal van 2022 is tot nu toe het kwartaal waar de meeste cryptocurrencies zijn gestolen sinds 2021. Dit is voornamelijk veroorzaakt door de Ronin Bridge aanval in maart, waar $624 miljoen in ethereum en USD Coin (USDC) werd gestolen. 

Reden van de crypto bridge hacks

Maar waarom zijn deze bridges nou zo vaak gehackt? Dat komt doordat deze bridges veel zwakke plekken hebben. Vaak een specifiek punt van zwakte of centralisatie is de lage liquiditeit aangezien centrale partijen een pool met de activa moeten onderhouden. Verdere technische zwaktes zijn bijvoorbeeld een lock-mint-burn systeem die worden beheerd door smart contracts. 

Ook valt er voor een hacker veel te halen. Alle coins staan immers hier opgeslagen. Waar centrale exchanges zoals Bitvavo eerst vaak het target waren voor hackers, zien we uit de cijfers dat dit meer verschuift naar de bridges. Dit komt doordat het steeds minder makkelijk lukt om een grote exchange te hacken vergeleken met een bridge.

Deel dit artikel

Net binnen
Trending
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
bitcoin miners stappen over naar kaspa 95% meer winst
Bitcoin houders stappen massaal over naar KASPA (KAS): 95% meer winst
Advertentie