Erik Juffermans Erik Juffermans
09/08/2023 04:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/08/2023 04:00

Worldcoin zorgen nemen toe: 98% tokens in slechts 10 crypto wallets

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Worldcoin zorgen nemen toe: 98% tokens in slechts 10 crypto wallets

Foto: Kitreel/Shutterstock

Wellicht heb je inmiddels over Worldcoin (WLD) gehoord, het nieuwe crypto project van de oprichter van ChatGPT. Het project scant de irissen in je ogen om menselijke identiteiten te verifiëren. Veel critici vinden dit concept te ver gaan en de kritiek is daarom groot. Nu ontvangt het project weer een nieuwe bak kritiek: het blijkt namelijk dat 98 procent van alle WLD tokens in handen zijn van slechts 10 wallets. Deze zorgwekkend ontwikkeling blijkt uit data van Etherscan.

Crypto Ontbijt: Ethereum ETF’s maken sterk debuut, Mt. Gox verplaatst $3 miljard Bitcoin
Crypto Ontbijt: Ethereum ETF's maken sterk debuut, Mt. Gox verplaatst $3 miljard Bitcoin

Wat is er aan de hand met Worldcoin?

Je vraagt je wellicht af waarom het uitmaakt dat zo’n groot deel van alle WLD tokens in handen is van een kleine groep wallets. Dit heeft grote centralisatie complicaties. Een gezonde token distributie betekent vele verschillende wallets en niet een kleine groep wallets die er bovenop steekt. Een kleine groep heeft dan in feite volledige controle over de token en het project.

Laten we een kijkje nemen om welke wallets het precies gaat. De twee grootste wallets zijn van de Worldcoin Foundation. Deze twee vertegenwoordigen 52,5 procent van alle tokens. Deze tokens zijn echter nog niet in circulatie en zullen in de loop van de jaren langzaam worden uitgegeven. Er zijn nog twee van dezelfde soort wallets. Deze twee wallets zijn samen goed voor 17,5 procent. Ook deze tokens komen pas later in circulatie terecht. In totaal wordt dus 70 procent van alle tokens later uitgegeven.

De nummers drie en vier vertegenwoordigen 10 en 13 procent van de totale hoeveelheid tokens. Deze tokens zijn ook in handen van Worldcoin zelf. Dan is er ook nog een cold wallet met 2,83 procent van het aanbod. Je raadt het al: ook in handen van Worldcoin. Dit is dus bijna 26 procent van de overige 30 procent tokens die wel degelijk liquide en in circulatie zijn. Ruim 86 procent van alle WLD tokens in circulatie zijn dus in handen van Worldcoin. 

Zorgen over crypto project zijn groot

Lang verhaal kort: een absurde en ongezonde situatie dus. Een token met een dergelijke distributie doet alle alarmbellen afgaan. En dit komt overigens boven op de bestaande zorgen omtrent het project. Zo werd er al een bug ontdekt in de software van het project en hebben meerdere overheden aangegeven zich grote zorgen te maken over het privacybeleid van Worldcoin.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Erik Juffermans is sinds januari 2022 een gepassioneerde auteur bij Crypto Insiders. Met een academische achtergrond in internationale politiek en antropologie, combineert hij zijn kennis en kritische blik om diepgaande analyses te maken over de raakvlakken tussen crypto en diverse maatschappelijke aspecten. Sinds 2017 is Erik actief in de cryptowereld, gedreven door de unieke financiële vrijheid en de tegendraadsheid van de sector. Hij specialiseert zich in Bitcoin mining, Decentralized Finance, overheid en regulatie, en Ethereum.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
bitcoin miners stappen over naar kaspa 95% meer winst
Bitcoin houders stappen massaal over naar KASPA (KAS): 95% meer winst
Afgelopen 2 jaar wekelijks €25 aan solana kopen: het bizarre resultaat
Afgelopen 2 jaar wekelijks €25 aan solana kopen: het bizarre resultaat
Advertentie