Erik Juffermans Erik Juffermans
09/08/2023 04:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/08/2023 04:00

Worldcoin zorgen nemen toe: 98% tokens in slechts 10 crypto wallets

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Worldcoin zorgen nemen toe: 98% tokens in slechts 10 crypto wallets

Foto: Kitreel/Shutterstock

Wellicht heb je inmiddels over Worldcoin (WLD) gehoord, het nieuwe crypto project van de oprichter van ChatGPT. Het project scant de irissen in je ogen om menselijke identiteiten te verifiëren. Veel critici vinden dit concept te ver gaan en de kritiek is daarom groot. Nu ontvangt het project weer een nieuwe bak kritiek: het blijkt namelijk dat 98 procent van alle WLD tokens in handen zijn van slechts 10 wallets. Deze zorgwekkend ontwikkeling blijkt uit data van Etherscan.

Goed nieuws! 🎉 Bitvavo viert kerst en geeft onze lezers gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀
  • Advertentie
  • Bitvavo

Wat is er aan de hand met Worldcoin?

Je vraagt je wellicht af waarom het uitmaakt dat zo’n groot deel van alle WLD tokens in handen is van een kleine groep wallets. Dit heeft grote centralisatie complicaties. Een gezonde token distributie betekent vele verschillende wallets en niet een kleine groep wallets die er bovenop steekt. Een kleine groep heeft dan in feite volledige controle over de token en het project.

Laten we een kijkje nemen om welke wallets het precies gaat. De twee grootste wallets zijn van de Worldcoin Foundation. Deze twee vertegenwoordigen 52,5 procent van alle tokens. Deze tokens zijn echter nog niet in circulatie en zullen in de loop van de jaren langzaam worden uitgegeven. Er zijn nog twee van dezelfde soort wallets. Deze twee wallets zijn samen goed voor 17,5 procent. Ook deze tokens komen pas later in circulatie terecht. In totaal wordt dus 70 procent van alle tokens later uitgegeven.

De nummers drie en vier vertegenwoordigen 10 en 13 procent van de totale hoeveelheid tokens. Deze tokens zijn ook in handen van Worldcoin zelf. Dan is er ook nog een cold wallet met 2,83 procent van het aanbod. Je raadt het al: ook in handen van Worldcoin. Dit is dus bijna 26 procent van de overige 30 procent tokens die wel degelijk liquide en in circulatie zijn. Ruim 86 procent van alle WLD tokens in circulatie zijn dus in handen van Worldcoin. 

Zorgen over crypto project zijn groot

Lang verhaal kort: een absurde en ongezonde situatie dus. Een token met een dergelijke distributie doet alle alarmbellen afgaan. En dit komt overigens boven op de bestaande zorgen omtrent het project. Zo werd er al een bug ontdekt in de software van het project en hebben meerdere overheden aangegeven zich grote zorgen te maken over het privacybeleid van Worldcoin.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement
Advertisement