Thom Derks Thom Derks
18/06/2023 17:00 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/06/2023 17:00

Bitcoin weekoverzicht: let op deze economische data

Analyses
Institutionele beleggers azen massaal op bitcoin

Foto: Gorodenkoff/Shutterstock

Het is weer tijd voor onze wekelijkse macro-economische vooruitblik. Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of wil je meer van dit soort updates ontvangen? Neem dan eens kijkje op onze Premium informatiepagina en probeer het gelijk zelf 30 dagen gratis.

Ethereum klaar voor explosieve groei na SEC goedkeuring ETF’s
Ethereum klaar voor explosieve groei na SEC goedkeuring ETF's

Amerikaanse rentebesluit afgelopen week

Voordat we vooruitblikken op de week die voor ons ligt, kijken we eerst even kort terug naar afgelopen week. Afgelopen week stond namelijk in het teken van centrale banken. Zo was het op woensdag de beurt aan de Federal Reserve om een rentebesluit te nemen. De Amerikaanse centrale bank besloot na een periode van 15 maanden en 10 achtereenvolgende renteverhogingen de rente op hetzelfde niveau te houden.

Op basis daarvan hadden de meeste analisten een positieve koersreactie van bitcoin verwacht (of in ieder geval geen negatieve). Uiteindelijk kwam er wel een daling en dat leek vooral te zitten in de persverklaring van de Federal Reserve die bij het rentebesluit kwam.

In de persconferentie verklaarde de Federal Reserve namelijk dat het voor 2023 nog een tweetal renteverhogingen verwacht. Het is echter maar de vraag of de Fed dit voor elkaar krijgt, de Amerikaanse economie begint namelijk al te piepen en te kraken als gevolg van de renteverhogingen. De markt geloofde het verhaal echter wel en als gevolg daarvan klapperde bitcoin een paar procent naar beneden. Alleen de aandelenmarkt hield zich, gedreven door de hype omtrent kunstmatige intelligentie, nog behoorlijk sterk.

De opleving van de aandelenmarkten lijkt op basis van alle factoren echter ook niet houdbaar. Het lijkt duidelijk dat de Federal Reserve zijn strenge rentebeleid doorzet, totdat de inflatie definitief weer op 2,0 procent staat of de economie in een zware recessie terechtkomt. Wat dat betreft staat er voor deze week weer wat interessante data op de planning.

Advertentie

Macro-data voor aankomende week

We beginnen deze week pas met interessante data op woensdag 21 juni met de consumentenprijsindex (CPI) en de kerninflatie (Core CPI) van het Verenigd Koninkrijk. De verwachting is dat de CPI binnenkomt op 8,4 procent en de kerninflatie op 6,8 procent blijft hangen. Daarmee zitten de Britten nog altijd ver boven het doel van 2,0 procent.

Verder staan er voor de woensdag enkele toespraken van Federal Reserve beleidsmakers en van voorzitter Jerome Powell op het programma.

Dan gaan we naar donderdag 22 juni, die begint met het rentebesluit van de Britse centrale bank. De verwachting is dat het de rente ophoogt van de huidige 4,50 naar 4,75 procent. Daarna volgt het belangrijkste moment met de unemployment claims (het aantal nieuwe werklozen) in de Verenigde Staten.

Om van een recessie te kunnen spreken moet de Amerikaanse arbeidsmarkt verzwakken. Momenteel is de werkloosheid met 3,7 procent nog laag, maar het aantal werkloosheidsclaims begint op te lopen als gevolg van de renteverhogingen van de Federal Reserve.

De afgelopen weken kwam het aantal nieuwe werklozen telkens hoger binnen dan verwacht en voor deze week staat er een getal van 256.000 stuks als verwachting. Langzaam maar zeker begint de recessie vorm te krijgen en wordt daarmee de druk op de Federal Reserve groter. Hierna staat er op donderdag nog een toespraak van Federal Reserve voorzitter Jerome Powell op de planning, die ongetwijfeld weer vragen krijgt over de situatie op de arbeidsmarkt.

Het zwaartepunt van deze week lijkt op vrijdag 23 juni te liggen. Dan krijgen we namelijk vanuit zowel Europa als de Verenigde Staten belangrijke data uit de dienstensector en de industrie. Waar de industrie het langzaam maar zeker zwaar begint te krijgen, staat de dienstensector er op beide continenten nog stabiel voor.

Zowel Europa als Amerika zijn landen die draaien op hun dienstensector, waardoor het voor een recessie belangrijk is dat deze getallen lager uitvallen dan verwacht. Alles bij elkaar is er helaas nog geen sprake van een bullish klimaat voor crypto en andere risico-assets.

Het eerste echte lichtpuntje op de kalender voor bitcoin lijkt de halving van april 2024, al lijkt de markt niet heel erg meer te schrikken van slecht nieuws.

Blijf de markt een stapje voor met een Premium lidmaatschap

Het kan dus weer spannende week worden qua macro-economische cijfers en daarmee mogelijk ook voor bitcoin. Wil je dit soort informatie eerder ontvangen en weten wat de impact van deze cijfers is op de markt? Hier praten wij over in de Premium omgeving van Crypto Insiders. Ook kun je hier vragen stellen aan ervaren handelaren en delen onze analisten wekelijkse 20 exclusieve technische analyses van een uitgebreid assortiment aan cryptovaluta. Neem eens een kijkje op onze Premium informatiepagina en probeer de eerste 30 dagen gratis.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Advertentie

Trending Analyses nieuws

Experts over Bitcoin: ‘dit kan niet lang meer duren’
Experts over Bitcoin: ‘dit kan niet lang meer duren’
Populaire crypto lijkt op de vooravond van een 80% stijging te staan
Populaire crypto lijkt op de vooravond van een 80% stijging te staan
Twee veelbelovende crypto die in juni sterk kunnen stijgen
Twee veelbelovende crypto die in juni sterk kunnen stijgen
Advertentie