Thom Derks Thom Derks
25/10/2022 18:30 5 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/09/2023 21:03

De laatste paniekerige dans van de Federal Reserve

Analyses
De laatste paniekerige dans van de Federal Reserve

Foto: Niphon Subsri/Shutterstock

De agressieve renteverhogingen van de Amerikaanse Federal Reserve, de machtigste centrale bank ter wereld, hebben een recordhoeveelheid aan vermogen vernietigd. Amerikaanse aandelen en obligaties zijn dit jaar al 18 biljoen dollar aan waarde verloren, hetgeen een hoger nominaal verlies markeert dan tijdens de wereldwijde financiële crisis van 2008 en de COVID-19 crash van maart 2020.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Het loslaten van goud, renteverhogingen en crises

Sinds het loslaten van de goudstandaard in 1971, zijn centrale banken de grip op het monetair systeem compleet kwijt. Zie in de onderstaande grafiek bijvoorbeeld de prijsexplosie in een standaard blik tomatensoep van het merk Campbell’s. Het lijkt bijna een goede investering, maar je gezonde verstand vertelt je uiteraard meteen dat een blik tomatensoep niet echt een investering is. Al zijn er vast wat doomsday-preppers die daar anders tegenaan kijken.

Price of a can of Campbells Soup. What Year did we go off the gold standard? : r/Wallstreetsilver

De groei van de inflatie ging de afgelopen decennia gepaard met groeiende overheidstekorten en steeds vaker met het ingrijpen van centrale banken. In sommige gevallen met renteverhogingen om bijvoorbeeld de inflatie te bevechten, maar vaak duurde het daarna niet lang voordat er zich weer een crisis voordeed.

Economic Update: Fed Fund Rate - Slavic401k

In de bovenstaande grafiek zie je duidelijk hoe iedere poging van de Federal Reserve om de rente te verhogen werd beantwoord met een nieuwe crisis. Verder is het belangrijk om te zien dat de Federal Reserve de rente vanaf de piek van de jaren 80 steevast moest verlagen om verdere ellende te voorkomen, totdat we na de crisis van 2008 op het nulpunt kwamen.

unusual_whales on Twitter: "Per JPMorgan, $JPM: the Fed is hiking further and faster than any time in modern history. https://t.co/WHzl3QExz9" / Twitter

Nu zijn we op het punt aangekomen dat de Federal Reserve de volgende grote crisis lijkte te fabriceren. Om de inflatie te bevechten, verhoogt de Federal Reserve de rente momenteel op het hoogste tempo sinds het einde van de jaren 70 van de vorige eeuw. Het grote probleem voor de Federal Reserve is dat de kaarten op dit moment heel anders geschud zijn dan in de jaren 70.

Advertentie

Het problematische verschil met de jaren 70

Het zou voor de Federal Reserve ideaal zijn als het, net zoals in de jaren 70, de rente agressief kan verhogen om de inflatie onder controle te krijgen. Dat doen het ook, maar het probleem is dat de schuld-inkomensverhouding op dit moment 2,5 keer hoger is dan tijdens die periode.

De Verenigde Staten hebben bijvoorbeeld een publieke schuld die 130 procent van het bruto binnenlands product (BBP) bedraagt, terwijl dat in de jaren 70 slechts 30 procent betrof. Met die hoge schuld-inkomensverhouding wordt de rente die de Verenigde Staten over de schuld moeten betalen steeds relevanter.

Het probleem voor de Verenigde Staten is dat precies dit plaatje er heel slecht uitziet. Het gros van de schulden – zie de bovenstaande grafiek – loopt binnen 1 jaar af (7,366 biljoen dollar) en nog eens 7,038 biljoen dollar loopt binnen 5 jaar af.

Als de rente op dat moment rond het huidige niveau van 4 procent ligt, dan kan dat catastrofale gevolgen hebben voor het vermogen van de Verenigde Staten om die schulden terug te betalen. Dat moet het op papier namelijk doen vanuit de belastingpot.

De totale federale schuld van de Verenigde Staten ligt momenteel op ongeveer 31 biljoen dollar. In september lagen de jaarlijkse rentekosten voor deze federale schuld op 718 miljard dollar. Als de rente doorstijgt naar een gemiddelde van 4 procent, dan zou dat bedrag al uitkomen op 1,2 biljoen dollar.

Dat zou betekenen dat 18,38 procent van alle uitgaven (!) van de Verenigde Staten naar de rente op de federale schuld gaat. Volgens de laatste schattingen loopt de schuld in 2022 verder op naar 33 biljoen dollar, waardoor dit getal nog hoger uitvalt (20,22 procent).

Ter illustratie: de Verenigde Staten gaf in 2021 801 miljard dollar uit aan het leger. De kosten om de schulden te onderhouden zouden in het bovenstaande scenario dus ongeveer anderhalf keer de jaarlijkse kosten van het leger bedragen.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Wat betekent dit voor bitcoin?

Zodra de markt ontdekt hoe groot dit budget-probleem van de Verenigde Staten is, dan is de kans groot dat de vraag naar Amerikaanse staatsobligaties verder daalt vanwege zorgen over het vermogen van de staat om die schulden ooit nog terug te betalen.

Dat zal de rente verder opstuwen, waardoor de Federal Reserve moet ingrijpen om de rente onder controle te houden. Om dat te doen moeten de geldprinters aan en moeten ze hun eigen schuldpapieren kopen. Ze moeten in feite nieuwe schulden aangaan om oude schulden op te kopen.

Dat zou de koerswijziging van de Federal Reserve betekenen waar de markt al zo lang op wacht. Dit is de zogeheten “Fed pivot” zoals de markt het noemt. Mijn verwachting is dat we als gevolg daarvan een inflatie krijgen die zijn weerga niet kent. De enige plek om je dan te verstoppen is in schaarse assets die de overheid niet kan bijdrukken.

De Federal Reserve zit duidelijk in de val en de enige manier om zichzelf te redden is de geldprinter. Persoonlijk zet ik daarom mijn geld in op bitcoin (BTC), goud en aandelen van bedrijven die producten produceren die de wereld daadwerkelijk nodig heeft.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Blijf de markt een stapje voor!

Macro-economische gebeurtenissen en omstandigheden zijn een belangrijke factor in de ontwikkeling van de cryptokoersen. In onze Premium omgeving delen onze huis-economen, schrijvers en analisten actueel nieuws en houden we belangrijke data goed in de gaten. Ook worden hier dagelijks marktupdates gedeeld en al onze analyses, video’s en updates overzichtelijk gepresenteerd. Wil jij niets over dit onderwerp missen? Word dan lid en probeer het 30 dagen gratis!

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie