Thom Derks Thom Derks
29/10/2023 17:29 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 29/10/2023 12:29

Dit wordt de belangrijkste week van het jaar voor bitcoin

Bitcoin-BTC
Analyses
Bitcoin koerst af op cruciaal moment met Amerikaans rentebesluit

Foto: Paul Brady Photography/Shutterstock

De financiële markten bereiden zich voor op een gigantische week, met op woensdag 1 november een nieuw rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank (de Federal Reserve). Ook krijgen we belangrijke data over de Amerikaanse arbeidsmarkt voorgeschoteld en zet het zogeheten earnings season voort met financiële resultaten van de grootste bedrijven ter wereld, waaronder Apple.

Kan de bitcoin (BTC) koers de stijging van afgelopen week doorzetten en wederom de aandelenmarkten verslaan? Dat gaan we volgende week zien.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Oktober positief voor bitcoin koers

De maand oktober was in ieder geval positief voor de bitcoin koers. Ondanks de gigantische stijgingen in de rentes op Amerikaanse staatsobligaties, en de geopolitieke onzekerheid die druk uitoefent op de aandelenmarkten, doet bitcoin het juist fantastisch.

Hetzelfde kunnen we niet zeggen over de S&P 500, die voor de maand oktober op een daling van 3,5 procent staat en maakt een forse correctie. Inmiddels is de S&P 500 met 10 procent gedaald vanaf de piek van 2023, die in juli werd bereikt.

Dat maakt het extra bijzonder dat bitcoin afgelopen week zo sterk presteerde. Het antwoord op de vraag of bitcoin deze stijging kan doorzetten, hangt in zekere mate ook af van de rente op Amerikaanse staatsobligaties.

Die rente blijft hard stijgen. De rente op Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar kwam afgelopen week voor het eerst in 17 jaar (!) boven de 5 procent uit. Sterke data van de Amerikaanse arbeidsmarkt op vrijdag kan de rente verder omhoog sturen.

Advertentie

Krijgen we een nieuwe renteverhoging van de Federal Reserve?

Woensdag komt de Amerikaanse centrale bank, na de Federal Open Market Committee (FOMC) meeting, met een nieuw rentebesluit en de markt schat de kans op praktisch 100 procent in dat we geen nieuwe verhoging krijgen. Ook is er een kans van bijna 80 procent dat de rente in december nog op hetzelfde niveau blijft, zo blijkt uit de data van CME’s FedWatch Tool.

Afgelopen week kwam naar buiten dat de Amerikaanse economie in het derde kwartaal van 2023 met 4,9 procent is gegroeid. Dat is een teken dat de Amerikaanse arbeidsmarkt nog altijd sterk is en dat we mogelijk nog lang met deze verhoogde rentes hebben te maken.

Dat is niet per se bullish voor bitcoin, maar daar staat de mogelijke goedkeuring van een spot bitcoin-ETF van partijen als BlackRock tegenover.

Voor komende week ligt de focus dus op woensdag. Mocht de Fed aanstaande woensdag toch een ander besluit nemen dan verwacht, dan kan de bitcoin koers zeer volatiel worden. Daarnaast is het ook het banenrapport op vrijdag belangrijk om de in gaten te houden.

Help ons en stem op Crypto Insiders!

Het zal je niet ontgaan zijn, we hebben een volledig nieuwe website, met een sterke focus op jou; de lezer. Vlak na de lancering hoorden we dat we genomineerd zijn voor een publieksprijs.

Het betekent veel voor ons als jullie even op ons stemmen, stemmen duurt een minuut – we beloven dat het het waard zal zijn. Stemmen doe je hier!

Hulp nodig met crypto?

In onze Premium omgeving vind je een vriendelijke community van analisten en handelaren van alle niveaus. Hier kun je met experts en beginnelingen praten over de laatste markttrends en krijg je als eerst toegang tot uitgebreide analyses.

Ook organiseren we wekelijks live-streams en webinars voor handelaren die zich verder wil verdiepen in technische analyse. We nodigen je graag uit om voor slechts €1 een 30-daagse proefperiode te starten in onze Premium omgeving.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Grote cryptowet aangenomen in VS, 'enorme verschuiving voor crypto'
Grote cryptowet aangenomen in VS, ‘enorme verschuiving voor crypto’
Advertentie

Trending Analyses nieuws

Achter bitcoins daling: economische tegenslagen en kansen op herstel
Waarom komende woensdag zeer belangrijk is voor de bitcoin koers
Experts over Bitcoin: ‘dit kan niet lang meer duren’
Experts over Bitcoin: ‘dit kan niet lang meer duren’
Cardano (ADA) voorspelling komt uit: experts delen volgende stap
Cardano (ADA) voorspelling komt uit: experts delen volgende stap
Advertentie