Thom Derks Thom Derks
20/08/2023 16:45 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/09/2023 15:01

Wat doet de Bitcoin koers komende week? let op deze data

Geen onderdeel…
Wat doet de Bitcoin koers komende week? let op deze aanstaande data

Foto: AdolescentChat/Shutterstock

De bitcoin koers kreeg deze week, net als de traditionele financiële markt, behoorlijke tikken te verwerken. Ondanks het recente goede nieuws, zoals de BlackRock ETF, lukt het de bulls niet om het momentum te herpakken. Het lijkt erop dat de macro-economische omstandigheden momenteel zwaar op de koers drukken.

In dit artikel bespreken we de belangrijkste macro-economische ontwikkelingen die komende week de bitcoin koers kunnen beïnvloeden en beginnen we met een terugblik op de afgelopen periode.

Hoe staat de wereldeconomie ervoor?

Het is je vast niet ontgaan dat de Federal Reserve, Amerikaanse centrale bank, de afgelopen 17 maanden agressief de rente verhoogde om de inflatie omlaag te drukken. Over het algemeen betekent een hogere rente op Amerikaanse staatsobligaties dat financiële assets als aandelen en bitcoin het zwaar krijgen.

Investeerders kunnen namelijk zonder risico hun geld parkeren bij de Amerikaanse overheid en hier een rente van ongeveer 5 procent over verdienen.

De afgelopen maanden is de rente op Amerikaanse staatsobligaties verder gestegen door:

  • Het uitgeven van extra schulden door de Amerikaanse overheid
  • Federal Reserve kwam met meer renteverhogingen dan men aanvankelijk had verwacht
  • Federal Reserve blijft speculeren over extra renteverhogingen
  • Economische data is sterker dan verwacht (geen recessie)
  • Angst voor nieuwe opleving inflatie

Vreemd genoeg zagen we risico-assets, zoals bitcoin, de afgelopen maanden meestijgen met de rente (rode lijn) en de S&P 500 (groene lijn). Nu piekt de rente door en zien we voor het eerst dat aandelen het moeilijk krijgen en begint ook de bitcoin koers te kwakkelen.

Is dit dan het moment dat de renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank de markt breken?

Advertentie

Breekpunt voor de bitcoin koers?

We zien in de bovenstaande grafiek dat de rente op Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar blijft stijgen. Belangrijk is echter dat niet alle rentes op dit moment stijgen. Zo bewogen de rentes op Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van 1 maand, 3 maanden, 6 maanden en 1 jaar de afgelopen week zijwaarts en zijn sommigen zelfs gedaald.

De rente op kortlopende Amerikaanse staatsobligaties daalt, terwijl de rente op de langlopende varianten stijgt. Als we naar de geschiedenis kijken, is dit een gevaarlijke ontwikkeling voor de markten. We zagen dit bijvoorbeeld eerder in onder andere 2000 (DOTCOM-bubbel) en 2007 (Kredietcrisis) gebeuren.

Vanaf oktober 2022 zitten we in de situatie dat de rente op kortlopende Amerikaanse staatsobligaties hoger is dan op de langlopende varianten. Nu begint die situatie om te draaien en dat is in het verleden een betrouwbare indicator voor recessies geweest.

Wat dat betreft is het voor de bitcoin koers belangrijk om komende week deze dynamiek in de gaten te houden.

In 2007 en 2020 duurde het na deze ontwikkeling nog 6 maanden voordat de markt zijn top bereikte. Het kan dus zijn dat we vanaf hier nog verder stijgen, maar het kan zeker geen kwaad om hier een iets meer defensieve houding aan te nemen.

Verder dreigt natuurlijk ook nog altijd een recessie (of een andere vorm van een financiële crisis) als gevolg van de agressieve renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank. Als we op deze manier het hele plaatje bekijken, is het niet vreemd dat de bitcoin koers momenteel in de problemen zit.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Economische data die Bitcoin volgende week kan beïnvloeden

Behalve de rentes op Amerikaanse staatsobligaties, is het volgende week belangrijk om op woensdag naar de markten te kijken. Dan krijgen we namelijk een berg aan belangrijke data over de Europese en Amerikaanse economieën.

Die komen in de vorm van de Manufacturing PMI en de Services PMI; wat gezondheidsmeters voor de industrie en de dienstensector zijn. Met name de ontwikkelingen in de dienstensector zijn belangrijk voor de Amerikaanse economie.

Verder staat voor volgende week het Jackson Hole Symposium op het programma. Daarin zal de Federal Reserve meer delen over de gezondheid van de Amerikaanse economie en mogelijk wat meer duidelijkheid geven over hun strategie voor het verdere verloop van 2023.

Alles bij elkaar staat er dus weer een belangrijke macro-economische week op het programma voor de bitcoin koers.

Blijf de crypto markt een stapje voor met een Premium lidmaatschap

In de Premium omgeving van Crypto Insiders praten onze analisten en leden over de impact van deze economische data op de crypto-markt en natuurlijk de bitcoin koers. Ook kun je hier vragen stellen aan ervaren handelaren en delen onze analisten wekelijkse 20 exclusieve technische analyses van een uitgebreid assortiment aan cryptovaluta. Neem eens een kijkje op onze Premium informatiepagina en probeer de eerste 30 dagen gratis.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Advertentie
Advertentie