Roy van Krieken Roy van Krieken
20/12/2021 15:39 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/12/2021 15:39

27% van alle bitcoins in handen van slechts 0,01%

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
27% van alle bitcoins in handen van slechts 0,01%

De vraag naar blockchain-experts is nog steeds het grootst in de Verenigde Staten, Bron: OKX.

Volgens een artikel van de Wall Street Journal heeft een extreem kleine groep investeerders tenminste 27% van alle bitcoins (BTC) in omloop in het bezit. Dit komt naar buiten naar aanleiding van een onderzoek van het National Bureau of Economic Research. Zeker 5 miljoen bitcoins zouden worden beheerd door slechts 10.000 wallets.

🔔 Vandaag: Alle Nederlanders crypto-bezitters krijgen €60 gratis goud
  • Advertentie
  • GoldRepublic

5 miljoen bitcoins

Deze 5 miljoen bitcoins vertegenwoordigen 27% van de totale hoeveelheid bitcoins in omloop en deze bitcoins hebben op dit moment een marktwaarde van zeker $232 miljard. In totaal zijn er er ongeveer 19 miljoen bitcoin in omloop en meer dan een kwart daarvan is dus in het bezit van slechts 10.000 wallets. In totaal zijn er 114 miljoen wallets met bitcoin op de balans. 

Hoewel het Bitcoin netwerk in de basis gedecentraliseerd is, getuigt deze enorme ongelijkheid van het bezit toch enigszins van een gecentraliseerde aard. Slechts 0,01% van de bitcoin investeerders heeft een disproportioneel grote invloed over de cryptocurrency.

Het onderzoek werd uitgevoerd door professoren van het prestigieuze MIT in de Verenigde Staten. Volgens hen is bitcoin eigenlijk heel erg gecentraliseerd en om die reden is het Bitcoin netwerk ook kwetsbaar, zo stellen deze onderzoekers. Een groot deel van de winst die wordt geboekt tijdens een koersstijging belandt in de handen van een extreem kleine hoeveelheid investeerders.

“Hoewel het al ongeveer 14 jaar bestaat en de hype eromheen is gestegen, blijft het een behoorlijk geconcentreerd ecosysteem.”

Centralisatie

Voorheen was dit anders. Vlak na de lancering van bitcoin kon iedereen met een PC en enige technische kennis bitcoin minen. Sindsdien zijn grote spelers ingestapt en is zelfs het minen van bitcoin met je computer vrijwel onmogelijk gemaakt. Enkel grote mining bedrijven zijn nog in staat om zonder een mining pool nieuwe bitcoins te minen.

Ook vindt de handel in bitcoin voornamelijk plaats op grote gecentraliseerde exchanges zoals Binance, Coinbase en Huobi. Deze exchanges hebben een gigantische invloed over de crypto sector en doen behoorlijk af aan het decentrale karakter van het Bitcoin netwerk.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement

Trending Bitcoin nieuws

We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement