Timo Bult Timo Bult
04/01/2021 07:07 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 04/01/2021 07:07

3 factoren die bijdragen de bizarre bitcoin (BTC) koers stijgingen

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
3 factoren die bijdragen de bizarre bitcoin (BTC) koers stijgingen

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Bitcoin (BTC) vierde gisteren zijn 12e verjaardag en bekroonde dit met een prijs ver boven de $30.000. Met de bitcoin koers die alsmaar stijgt vraag je je misschien af waar deze stijging vandaan komt. In dit artikel lees je over een aantal factoren die positief bijgedragen hebben aan deze stijging.

De institutionele belegger is gearriveerd

Dit is wellicht de belangrijkste factor die de afgelopen tijd heeft bijgedragen aan de stijgende koers. Veel bedrijven en grote investeerders betraden de markt met als doel hun kapitaal te beschermen tegen waardevermindering. Een aantal bedrijven die er vroeg bij waren vorig jaar plukken nu de vruchten van hun beslissing.
Kijken we bijvoorbeeld naar MicroStrategy, dat $1,125 miljard in bitcoin investeerde gedurende de afgelopen maanden, dan zien we dat dit bijzonder goed heeft uitgepakt. Deze $1,125 miljard aan bitcoin is nu namelijk maar liefst $2,36 miljard waard. Ook de aandeelhouders plukken hier de vruchten van. MicroStrategy aandelen zijn namelijk sinds augustus 2020 gestegen van $120 naar $388 op 31 december!
Dat andere bedrijven en beleggers er wel iets in beginnen te zien is dan ook niet zo gek. Uit recente gegevens blijkt dat bij Coinbase grote uitstromen van bitcoin waar te nemen zijn. Dit duidt wellicht op fear-of-missing-out (FOMO) bij dit type belegger, zoals hier gelezen kan worden!

En de kleinere investeerders?

Het is algemeen bekend dat de rally in 2017 naar $20.000 vooral werd aangedreven door kleinere investeerders die als gevolg van de grote hype in bitcoin investeerden. Terwijl het nu dus FOMO bij grote investeerders lijkt te zijn, blijven de retailbeleggers eigenlijk relatief gezien ver op de achtergrond.
Wellicht begint ook dit type investeerder nu weer langzaam te komen. Uit gegevens van Google Trends is namelijk te zien dat het aantal zoekopdrachten wereldwijd naar bitcoin sinds oktober flink is toegenomen. Toch is het zoekvolume nog slechts 38% van de top tijdens de bullmarkt in 2017. Er is dus nog flink wat ruimte om te groeien.

De dollar daalt in waarde

Ten slotte is natuurlijk de waarde van de dollar ook afgenomen, waarmee de waarde van bitcoin ten opzichte van de dollar dus toeneemt. Kijken we naar de U.S. Dollar Index (DXY) dan is te zien dat deze in de afgelopen zes maanden is afgenomen van 96,88 naar 89,9 op 31 december. Dit alles lijkt het gevolg te zijn van hoe de centrale bank van de Verenigde Staten om is gegaan met de crisis als gevolg van het Coronavirus.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie