Kevin Schijven Kevin Schijven
13/08/2021 13:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/08/2021 13:05

55 van de top 100 banken heeft geïnvesteerd in crypto en blockchain bedrijven: onderzoek

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
55 van de top 100 banken heeft geïnvesteerd in crypto en blockchain bedrijven: onderzoek

Meer dan de helft van de allergrootste banken ter wereld heeft geïnvesteerd in cryptocurrency– en blockchain-gerelateerde bedrijven. Dat blijkt uit een onderzoek van Blockdata, eerder deze week gepubliceerd:

Maar liefst 55 van de top 100 grootste banken ter wereld qua activa onder beheer heeft direct of indirect geïnvesteerd in crypto bedrijven, meldt Blockdata.

De meest actieve investeerders, gebaseerd op aantallen, zijn Barclays, Citigroup, Goldman Sachs, JPMorgan en BNP Paribas. Ook ING staat hoog in het lijstje. Blockdata meldt echter dat in veel gevallen niet te achterhalen was hoeveel deze banken precies hebben geïnvesteerd. Dat komt omdat investeringen meestal via financieringsrondes verlopen waar meerdere investeerders aan meedoen.

Desondanks was eerder al op Crypto Insiders te lezen dat KMPG, een van de vier grote accountancybureaus, meldde dat investeringen in deze sector nu al het dubbele hebben bereikt ten opzichte van heel 2020.

Blockdata meldt verder dat de banken zich ook veelal richten op het opzetten van zogeheten custody services, oftewel bewakingsdiensten, voor crypto. 23 van de top 100 banken zouden hieraan werken of geïnvesteerd hebben in bedrijven die hier mee bezig zijn.

“Ondanks dat ze erg vocaal zijn over hoe slecht bitcoin (BTC) zou zijn, kunnen velen de potentiële inkomstenstromen en het belang van een sterke strategische positie in de crypto-economie niet negeren.

Het feit dat veel banken deze diensten nu proberen aan te bieden na jarenlang hun klanten te hebben gewaarschuwd tegen het gebruik van cryptocurrency en specifiek bitcoin, is waarschijnlijk een van de meest ironische evoluties van de blockchain- en cryptocurrency-ruimte.”

Aldus het onderzoek. Blockdata noemt drie redenen op waarom banken in deze sector investeren. Ten eerste zijn cryptocurrency-exchanges met een fractie van het personeel van banken aanzienlijk winstgevender zijn dan veel banken. Ten tweede is er een sterke toename in de vraag naar crypto onder klanten van banken en ten slotte wordt vooruitgang geboekt in de regelgeving.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie