Ivo Melchers Ivo Melchers
24/09/2023 06:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/09/2023 06:00

830.000 euro bitcoin fraude: slachtoffers zetten oplichter buitenspel

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
830.000 euro bitcoin fraude: slachtoffers zetten oplichter buitenspel

Foto: Shutterstock/Rawpixel.com

Slachtoffers van een grootschalige bitcoin (BTC) scam hebben op een wel heel bijzondere manier gerechtigheid weten te bereiken. Nadat hun zakken geleegd waren, besloten ze het hef in eigen handen te nemen om de oplichter te laten boeten voor zijn daden. Ironisch gezien waarschuwde de oplichter juist voor online oplichting en zei dat hij hen zou helpen voorkomen dat ze ten prooi zouden vallen, terwijl hij tevens een leuk rendement beloofde.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Gegarandeerde BTC winst

Het opmerkelijke verhaal verscheen op 22 september op BBC News heeft betrekking op de 50-jarige Doede Osman Khan afkomstig uit het Engelse Shropshire. Khan begon begin 2019 met zijn kwaadwillende activiteiten onder de alias ‘Danny Turner’. Hij verzamelde snel veel klanten van over de hele wereld met het aanbieden van tutorials over het kopen en verhandelen van crypto.

Zoals veel oplichtingszaken binnen de crypto-wereld deed Khan opvallende beloftes. Hij verzekerde investeerders van ‘grote winsten zonder risico’.

Khan overtuigde zijn klanten dat ze, door BTC aan hem te overhandigen, geavanceerde handelsbots kochten die geprogrammeerd waren om de marktomstandigheden voortdurend in de gaten te houden voor maximale winsten. In werkelijkheid stak Khan alle ontvangen fondsen in eigen zak.

Hij toonde bovendien een uiterst luxe levensstijl door afbeeldingen van luxe auto’s, jachten en wolkenkrabbers te delen om zo investeerders wijs te maken dat zijn handelsstrategie zeer succesvol was.

De totale waarde van de gestolen bitcoin zou tegen de huidige bitcoin koers een waarde dragen van grofweg 725.000 Britse pond. Omgerekend staat dit gelijk aan iets meer dan 830.000 euro.

Slachtoffers pakken bitcoin fraudeur aan

Wat deze zaak onderscheidt is de vastberadenheid van de slachtoffers om ervoor te zorgen dat Khan verantwoordelijk wordt gehouden voor zijn daden. Margery Willhelm uit Canada en Stephen Johnson uit Californië werkten namelijk samen met andere investeerders om een uitgebreide casestudy van 700 pagina’s over Khan samen te stellen

Uit het artikel van BBC blijkt verder dat de zoektocht van de slachtoffers niet alleen ging over het terugvorderen van verloren geld, maar ook een missie was om de oplichtingspraktijken van Khan te laten stoppen.

Uiteindelijk heeft Khan zijn schuld bekend voor zeven gevallen van fraude en kreeg als gevolg een voorwaardelijke gevangenisstraf van vijftien maanden opgelegd. Bovendien zijn hem verdere beperkingen opgelegd, waaronder een avondklok van maximaal vier maanden, en er zal nog een hoorzitting plaatsvinden om de opbrengsten van zijn illegale activiteiten aan te pakken.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Amerikaanse staat koopt +$100 miljoen aan bitcoin, 'een goed teken'
Amerikaanse staat koopt +$100 miljoen aan bitcoin, koers reageert
PlanB voorspelt gigantische bitcoin stijging na halving, tot $300.000
PlanB voorspelt gigantische bitcoin stijging na halving, tot $300.000
Advertentie