Roy van Krieken Roy van Krieken
13/07/2022 13:44 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/07/2022 13:44

Amerikaanse inflatie naar 9,1%, bitcoin koers reageert

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Amerikaanse inflatie naar 9,1%, bitcoin koers reageert

Foto: eamesBot/Shutterstock

Vanmiddag werden de nieuwe Consumer Price Index (CPI) cijfers in de Verenigde Staten bekend gemaakt. Helaas voor veel investeerders is de inflatie opnieuw hoger dan verwacht. De jaarlijkse inflatie is gestegen tot 9,1%, terwijl over het algemeen slechts 8,8% werd verwacht. De koers van bitcoin (BTC) reageerde fel op het teleurstellende nieuws.

Crypto onbijt: Harde dalingen, veel verlies, wending in ETF’s en meer
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Inflatie historisch hoog

De laatste keer dat een inflatie van 9,1% werd gezien in de Verenigde Staten was in 1982, precies 40 jaar geleden. Volgens het United States Department of Labor was de stijging tot 9,1% te wijten aan hogere brandstofprijzen, hogere voedselprijzen en de hogere kosten van onderdak. 

In het persbericht van het Labor Department werd gesteld dat de energie-index de afgelopen maand met 7,5% is gestegen, terwijl de gas-index met 11,2% is gestegen. De oorlog in Oekraïne heeft de afgelopen maanden een grote impact gehad op de energieprijzen, aangezien Rusland de belangrijkste gasleverancier van Europa is. 

Westerse sancties tegen Rusland hebben de gasprijzen de hoogte in gejaagd en president Poetin heeft daarnaast al gewaarschuwd dat Rusland de gastoevoer naar Europa zou kunnen stopzetten.

Al met al zijn de nieuwe CPI cijfers dus iets slechter dan van tevoren werd voorspeld door economen. Om die reden zijn we ook dat de koers van bitcoin fel reageert op het de nieuwe cijfers.

Bitcoin koers en inflatie

Vlak voordat de cijfers bekend werden was de koers van bitcoin nagenoeg precies $20.000. In een korte tijd zakte de koers echter flink naar beneden als gevolg van de teleurstellende inflatiecijfers. De bitcoin koers zakte bijna 6% in minder dan een kwartier tijd, helemaal tot aan de $18.800. Vervolgens stabiliseerde de koers op dit prijspunt weer enigszins. Op het moment van schrijven is de prijs van bitcoin zo’n $19.000.

Voorheen werd bitcoin gezien als een uitstekende bescherming tegen de inflatie, maar naarmate de inflatie steeds hoger wordt lijkt dit idee niet helemaal meer op te gaan. Telkens als de inflatiecijfers hoger zijn dan verwacht zien we de bitcoin koers namelijk struikelen. 

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie