Timo Bult Timo Bult
06/12/2023 20:33 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 06/12/2023 20:04

Baas grootste bank VS wil Bitcoin volledig verbieden, cryptoland woest

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Baas grootste bank VS wil Bitcoin volledig verbieden, cryptoland woest

Foto: Ms. Li/Shutterstock

Jamie Dimon, de CEO van de grootste bank in de Verenigde Staten, JPMorgan, heeft onlangs voor Amerikaanse senatoren zijn kritische standpunt over Bitcoin (BTC) in scherpe woorden benadrukt. De uitspraken van Dimon zorgen voor flinke kritiek vanuit de crypto-wereld. Zo wordt hij onder andere beschuldigd van hypocrisie.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

“Bitcoin is voor criminelen”

Dimon’s uitspraken waren duidelijk en direct. Zo zei hij:

“Ik ben altijd sterk tegen crypto geweest, Bitcoin, enzovoort. Zoals u [senator, red.] aangaf, is de enige echte toepassing ervan voor criminelen, drugshandelaren, belastingontduiking.”

Dimon stelt dat hij dit vindt omdat transacties met crypto “niet door de systemen die over vele jaren zijn opgebouwd gaan, zoals Know-Your-Customer (KYC), sancties, OFAC. Ze omzeilen dit alles.”

Daarom, stelt de baas van Amerika’s grootste bank, zou de overheid crypto volledig moeten oprollen.

Verbieden van Bitcoin vrijwel onmogelijk

Het verbieden van Bitcoin is eigenlijk niet mogelijk. Het netwerk is namelijk verspreid over de hele wereld. Wel kan de Amerikaanse overheid de toegang tot bitcoin verkleinen door bijvoorbeeld bedrijven heel streng te reguleren.

Of dit ook daadwerkelijk zal gebeuren is de vraag. Binnen de Amerikaanse regering zijn namelijk juist ook positieve geluiden te horen over crypto. Daarbij zal naar verwachting binnenkort het eerste Amerikaanse bitcoin beursfonds goedgekeurd worden.

Deze opmerkingen hebben sterke reacties opgeroepen binnen de cryptogemeenschap. Dimon en zijn bank worden onder andere beschuldigd van hypocrisie. Zo was de bank vaak betrokken bij criminele zaken.

De uitspraken komen overigens niet als een grote schok. Dat de baas van de grootste bank van Amerika tegen crypto is, was al langer bekend. Ondanks zijn positie als CEO van een bankgigant beïnvloedden zijn uitspraken de bitcoin koers helemaal niet.

Bovendien sluit zijn bank crypto niet volledig uit. Afgelopen zomer was te lezen dat het de samenwerking is aangegaan met een aantal partijen om blockchain-technologie te gaan inzetten.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie