Roy van Krieken Roy van Krieken
18/04/2023 17:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/04/2023 17:01

Bitcoin als ‘digitaal goud’: correlatie met goud weer hersteld

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin als 'digitaal goud': correlatie met goud weer hersteld

Foto: Cloudy Design/Shutterstock

Al enkele jaren is de boodschap dat bitcoin (BTC) een uitstekende manier zou zijn voor beleggers om zich te beschermen tegen economische narigheid zoals inflatie, of zelfs een oorlog. Sinds het begin van de bearmarkt verloor dit narratief echter wat in kracht. Immers, de bitcoin koers zakte veel verder weg dan andere activa die als safe haven gezien werden, zoals goud. 

Op dit moment zien we echter dat BTC bezig is met een serieus herstel, en de correlatie met het ultieme oppotmiddel goud is door het dak geschoten.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Bitcoin vs. goud

Volgens het blockchain analysebureau Glassnode heeft de bankencrisis in de Verenigde Staten en Europa bitcoin in de hand gespeeld. Het vertrouwen in het traditionele bankensysteem was, en is, ver te zoeken en om die reden zoeken beleggers naar alternatieven.

Van oudsher is goud hier uitermate geschikt voor. Het is al vele jaren het oppotmiddel naar keuze voor beleggers over de hele wereld. We zien momenteel echter dat ook bitcoin weer wordt meegenomen in de zoektocht naar zo’n financiële safe haven.

Om die reden stijgt de correlatie tussen bitcoin en goud ook enorm de afgelopen tijd. Deze correlatie betekent feitelijk hoe nauw de koersen van BTC en goud met elkaar verbonden zijn. Bij een negatieve correlatie zou de koers van bitcoin het tegenovergestelde van de goedkoers doen, bij een positieve correlatie bewegen zij in dezelfde richting.

Is bitcoin weer het ‘digitale goud’?

De correlatie bleef zwak in de eerste maanden van 2022, maar de zaken begonnen te veranderen toen de bearmarkt echt hardnekkig werd. In de afgelopen twaalf maanden liet de correlatie-indicator van Glassnode meestal hoge positieve waarden zien, wat erop wijst dat de twee activa in deze periode sterk met elkaar verbonden zijn geraakt.

Goud werd traditioneel gezien beschouwd als een relatief veilige investering, terwijl aandelen en cryptocurrencies zoals bitcoin over het algemeen werden beschouwd als erg risicovolle investeringen. Nu de correlatie tussen bitcoin en goud weer sterk is aangewakkerd, lijkt het er voorzichtig op dat we weer van het ‘digitale goud’ kunnen spreken als we het over bitcoin hebben.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie