Simon Bosch Simon Bosch
03/03/2024 10:27 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/03/2024 08:58

Bitcoin bedrijven op de beurs hebben het zwaar – behalve één

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Comeback grote bitcoin miner eindigt in teleurstelling

Foto: spatuletail/Shutterstock

Het gaat uitstekend met de bitcoin koers sinds de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) 10 verschillende spot-ETF’s voor de cryptocurrency heeft goedgekeurd. Sinds dag één in januari staat de koers al zo’n 35% hoger, en sinds afgelopen september zelfs met ruim 150%. Maar beursgenoteerde bitcoin miners hebben niet zoveel geluk; hun aandelen presteren veel minder goed. Er is maar één uitzondering op deze regel.

Bitcoin gaat naar $250.000 dit jaar, zegt bekende miljardair
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin miners niet zo populair

De koers van Riot Platforms’ aandeel (beurssymbool: RIOT) is bijvoorbeeld sinds de eerste handelsdag van de spot-ETF’s met ongeveer 15% gedaald. Eigenlijk gaat de koers al sinds april van 2023 erg zijwaarts. Iets vergelijkbaars geldt voor het aandeel van Iris Energy (IREN), dat sinds 11 januari al met 24% is gedaald. De koers van Marathon Digital (MARA) is grotendeels gelijk gebleven.

Tegelijkertijd is de bitcoin koers sinds 1 januari met 50% gestegen. Ook valt op dat de koersen van vrijwel alle miners een flinke crash in hebben gezet op de eerste handelsdag van de nieuwe spot-ETF’s. Daarna zijn ze wel weer hersteld, maar de kleine opwaartse trend heeft hierdoor weinig vruchten afgeworpen. Ironisch genoeg waren de aandelen van veel van deze bedrijven eind vorig jaar nog razend populair. Marathon Digital (MARA) was zelfs populairder dan Tesla (TSLA).

Advertentie

Bitcoin halving en hoge hashrate ongunstig voor miners

Je zou denken dat de aandelen van beursgenoteerde miners over het algemeen erg gecorreleerd zijn aan bitcoin (BTC), maar dit is kennelijk niet altijd het geval. De meest logische oorzaak van de stagnatie is dat het voor miners een stuk duurder is geworden om succesvol bitcoins te delven. De hashrate van en dus de concurrentie op het Bitcoin-netwerk is flink gestegen, waardoor ze met dezelfde hardware minder coins kunnen verdienen.

Ook de aanstaande bitcoin halving zou een factor hierin kunnen zijn. Naar verwachting vindt deze eind april plaats, waarna miners maar de helft van de bitcoins verdienen met elke geproduceerde block op de blockchain. Het zou kunnen dat investeerders zich hierop voorbereiden door hun aandelen te verkopen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie