Simon Bosch Simon Bosch
09/01/2024 10:21 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/01/2024 10:19

Bitcoin beursfonds komt eraan, aldus ex-SEC topman

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin beursfonds komt eraan, aldus ex-SEC topman

Foto: Tada Images/Shutterstock

Al sinds de zomer van 2023 wacht de crypto-markt op een Amerikaanse spot-ETF voor bitcoin (BTC). Toen heeft BlackRock, ’s werelds grootste vermogensbeheerder, namelijk zijn aanvraag voor zo’n beursfonds gedaan. Inmiddels staan er 12 verschillende aanvragen, maar er is er nog geen enkele goedgekeurd. Toch is er volgens een voormalig directeur van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) geen reden meer waarom de goedkeuring niet door zou gaan.

19.000 financieel adviseurs mogen nu pas Bitcoin ETF’s aanbieden
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

“Komst bitcoin spot-ETF’s onvermijdelijk”

Voormalig SEC-hoofd Jay Clayton was te gast bij CNBC, waar hij naast over de stand van zaken bij Amerikaanse universiteiten sprak over de komst van spot-ETF’s voor Bitcoin. Dit is volgens hem onvermijdelijk. Er is volgens hem zelfs ‘niets meer om nog te beslissen’. Clayton zegt dat de markt nu goed begrijpt wat de risico’s zijn van het handelen in zo’n ETF.

Een jaar of vijf geleden was de onderliggende bitcoin-markt volgens hem niet zo robuust. Er was sprake van wash trading, en de beschikbare beursproducten waren een stuk duurder omdat de commissies hoger lagen. Maar vandaag de dag geldt dit volgens de voormalig topman niet meer. De komst van een spot-ETF zou inmiddels voor de deur staan.

Ook prijst hij blockchain-technologie voor de mogelijkheid om activa te tokeniseren. “Dat is een significante verandering voor de hele financiële wereld, niet alleen voor de crypto sector,” aldus Clayton.

Advertentie

Bitcoin spot-ETF’s héél erg dichtbij?

Een specifiek moment van goedkeuring noemt Clayton niet, maar de industrie is ervan overtuigd dat dit héél dichtbij is. Analisten van Bloomberg zijn al maanden erg optimistisch, maar nu leggen ze de kans op goedkeuring op ongeveer 95%. Dat is hoger dan ooit.

Ook moet de SEC zich houden aan deadlines voor het goedkeuren of afwijzen van de fondsen. De eerstvolgende deadline is op 10 januari en is van het fonds van ARK Invest en 21Shares. Op 14 januari volgen die voor de ETF’s van Bitwise, en BlackRock, VanEck, Wisdomtree, Invesco Fidelity. We zullen dus snel meer weten.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie