Erik Juffermans Erik Juffermans
20/11/2022 16:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/11/2022 16:00

Bitcoin bezitters houden ’t nog vol, maar de druk neemt toe

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin koers maakt onverwachte wending na CPI, sentiment verslechtert

Foto: karegg/Shutterstock

Het macro-economische klimaat was niet bepaald ideaal voor veel financiële markten dit jaar. Ook de bitcoin (BTC) koers is sinds het begin van het jaar met ruim 60% gekelderd. Desondanks is het handelsvolume sinds juli dit jaar redelijk consistent gebleven. Daarnaast blijkt dat een groot aantal investeeders ondanks de bearmarkt hun bitcoin vast blijft houden. Wat houdt dit alles precies in?

Runes-hype zorgt voor flink hogere transactiekosten op Bitcoin
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Houden bitcoiners stand?

Uit data van analysebedrijf Glassnode blijkt dat het aantal langetermijnbezitters van bitcoin toenemeent en dus over het algemeen hun coins niet verkopen. Het ligt voor de hand dat dit een van de redenen is waarom de koers van bitcoin relatief stabiel is gebleven over de afgelopen maanden.

Uit verdere data van Glassnode blijkt 60% van het circulerende bitcoin aanbod al langer dan een jaar inactief. Hoewel dit een positief teken is en tot stabiliteit van de koers kan leiden is dit geen garantie. In 2018 werd een periode van vergelijkbare stabiliteit gevolgd door een bloedige maand. Eind 2018 daalde de bitcoin koers van november tot december met maar liefst 50%.

Bitcoin miners zwaar in de problemen

Er is echter veel verkoopdruk momenteel, vooral op bitcoin miners. De hash rate ligt namelijk historisch hoog, maar de koers laag. Daarnaast stijgen energieprijzen en apparatuur kosten en leidt dit tot hoge schulden. In juli alleen al verzamelden bitcoin miners gezamenlijk 4 miljard dollar aan schulden. Daarom zijn de laatste tijd veel bitcoin miners gedwongen om hun geminede BTC en hun BTC reserves te verkopen.

De miners zitten dus zwaar in de problemen. Een toonaangevende miner vraagt faillissement aan en de aandelenkoersen van mining bedrijven zijn zo goed als verdampt. De komende maanden worden cruciaal voor veel van de miners. Een spoedige herstel zou als geroepen komen voor deze bedrijven die maar net hun hoofd boven water kunnen houden. Ze zijn hierbij echter zeer afhankelijk van de acties van de Amerikaanse Federal Reserve die de rentes blijft opkrikken in hun strijd tegen inflatie.

De wereld heeft te kampen met decennia hoge inflatie, er is een energiecrisis in Europa, er zijn globale supply chain problemen en de bitcoin miners houden maar net hun hoofd boven water. Ondanks dat alles lijken langetermijnbezitters van bitcoin nog altijd vertrouwen te hebben en niet te willen verkopen. De komende maanden zullen we zien of een scenario zoals in eind 2018 zich zal herhalen of dat de bezitters hun diamond hands gesloten zullen houden.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie