Timo Bult Timo Bult
08/10/2020 06:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/10/2020 06:05

Bitcoin (BTC) beter dan het traditionele systeem? Centrale bank verbiedt internationale transacties

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin (BTC) beter dan het traditionele systeem Centrale bank verbiedt internationale transacties

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Voor velen zijn cryptocurrencies als bitcoin (BTC) een perecte vervanging van het traditionele bankenstelsel, dat veel nadelen kent en té gecentraliseerd zou zijn. Een recente ontwikkeling benadrukt nog maar eens welke nadelen er aan dit bankenstelsel hangen.
Kirgizië, een land dat onder andere grenst aan China en Oezbekistan, heeft al langere tijd te kampen met grote ongeregeldheden. De protesten begonnen als gevolg van de recente verkiezingen die volgens velen niet eerlijk verliepen.
De chaos in het land zorgt er onder andere voor dat mensen naar manieren zoeken om hun kapitaal te beschermen. Een van die manieren is om het naar het buitenland over te hevelen. Deze kapitaaluitstroom is doorgaans slecht voor een land en dus stak de centrale bank van Kirgizië daar een stokje voor.
Vanaf 7 oktober is het namelijk niet langer mogelijk om geld via het SWIFT netwerk naar het buitenland te verzenden. De centrale bank stelt dat het dit doet om “de veiligheid van het systeem en activa te garanderen.”

“De genomen maatregelen zijn nodig om de beveiliging van het systeem en de veiligheid van activa te waarborgen. De Nationale Bank volgt de situatie en naarmate deze stabiliseert, zal het banksysteem de operaties in de normale modus hervatten.”

Ook adviseert de centrale bank aan commerciële banken om vanaf dezelfde datum het werk volledig neer te leggen. Mensen die alleen fiatvaluta op hun bankrekening hebben staan kunnen nu dus geen kant meer op. Zij kunnen alleen maar hopen dat de waarde van hun kapitaal niet volledig door de grond zakt als gevolg van de onrust.
Dergelijke praktijken zijn niet uniek. Ook Argentinië kampt al langere tijd met een crisis. Argentijnen besloten vanwege hyperinflatie om Amerikaanse dollars en bitcoin te kopen. De centrale bank van Argentinië besloot vervolgens om bitcoin aankopen met creditcards te verbieden.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie