Timo Bult Timo Bult
05/04/2021 19:33 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/11/2023 09:40

Bitcoin (BTC) fonds van Grayscale moet een beursfonds worden, wat houdt dit in voor de koers?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin koers daalt, institutionele investeerders slaan hun slag

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Het bedrijf achter het grootste bitcoin (BTC) fonds ter wereld, Grayscale, heeft vandaag bevestigd dat het als doel heeft zijn fonds om te zetten in een exchange-traded fund (ETF). Zo’n beurs verhandelbaar fonds brengt verschillende voordelen met zich mee, echter is het nog geen enkel bedrijf gelukt om er een goedgekeurd te krijgen.

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) lag tot nu toe namelijk nog dwars. De toezichthouder heeft zorgen omtrent marktmanipulatie en de veiligheid van investeerders. Mocht Grayscale zijn fonds om kunnen zetten in een ETF dan zou in principe iedereen met toegang tot de beurs in het fonds kunnen investeren. Nu kunnen alleen geaccrideerde investeerders dat nog.

Dat is dan ook meteen het voordeel van een ETF. Grote maar ook kleine investeerders zouden er namelijk mee in bitcoin kunnen investeren zonder hiervoor allerlei technische kunsten uit te hoeven halen zoals het aanmaken van een wallet. Zij hoeven enkel aandelen in het fonds te bezitten. Hiermee zou de markt toegankelijk worden voor onder andere pensioenfondsen maar ook retailbeleggers. Dit kan uiteindelijk leiden tot een grotere kapitaalinstroom naar de bitcoin markt.

Grayscale schrijft dat het in 2016 al eens zo’n aanvraag indiende. Deze trok het uiteindelijk terug omdat het verwachtte dat de regelgeving in de VS de ETF onmogelijk zou maken. De vermogensbeheerder stelt: “Vandaag blijven we ons inzetten om GBTC om te zetten in een ETF, hoewel de timing wordt bepaald door de regelgeving.”

Grayscale’s Bitcoin Trust-fonds is de grootste van de markt. Uit de laatst beschikbare gegevens blijft dat er voor ruim $38,8 miljard aan bitcoin in het fonds zit! Er zijn ook andere fondsen voor onder andere ethereum (ETH) en litecoin (LTC). Bij elkaar zijn alle crypto in de fondsen $46,6 miljard waard.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie