Kevin Schijven Kevin Schijven
03/06/2021 06:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/06/2021 06:04

Bitcoin (BTC) is geen digitaal goud, maar eerder digitaal koper, zegt Goldman Sachs

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin (BTC) is geen digitaal goud, maar eerder digitaal koper, zegt Goldman Sachs

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Bitcoin (BTC) wordt vaak bestempeld als het “digitale goud,” maar Jeff Currie, hoof van commodities research bij Goldman Sachs, vindt die benaming helemaal niet passend. Volgens hem lijken cryptocurrencies als bitcoin veel meer op koper. Dat zegt Currie in een interview met CNBC op 1 juni:

“Digitale valuta zijn geen vervangingsmiddelen voor goud. Als ze iets zijn, zouden ze een vervanging zijn voor koper. Ze zijn pro-risk, risk-on activa. Ze zijn een vervanging voor risk-on inflatiehedges, niet risk-off inflatiehedges.”

De termen “risk-on” en “risk-off” verwijzen naar verschillende investeringsstrategieën. In een risk-on situatie bevinden de markten zich in een opwaartse trend en zijn de vooruitzichten doorgaans positief. In een dergelijke situatie zijn handelaren sneller bereid om een poging te nemen winst te pakken op een risicovolle activa, zoals met aandelen.

In een risk-off situatie zijn de vooruitzichten somberder en dumpen handelaren juist hun risicovolle activa in ruil voor veiligere investeringen als goud. Koper is over het algemeen volatieler dan goud en wordt dus als een riskantere activa bestempeld.

“Als je naar de correlatie tussen bitcoin en koper kijkt, of een maatstaf voor risicobereidheid en bitcoin, en we hebben inmiddels 10 jaar aan handelsgeschiedenis over bitcoin, dan is [bitcoin] duidelijk een risk-on activa.”

Aldus Currie. Tijdens het begin van de coronapandemie waren de economische vooruitzichten behoorlijk somber en toch herstelde bitcoin het snelst. Onlangs kwam naar buiten dat een bankdirecteur bij Goldman Sachs was vertrokken nadat hij miljoenen met Dogecoin (DOGE) had verdiend. Een ander voormalig directeur van dezelfde bank ging onlangs aan de slag bij cryptocurrency-exchange Coinbase.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie