Kevin Schijven Kevin Schijven
18/04/2021 10:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/04/2021 10:30

Bitcoin (BTC), ripple (XRP) en andere crypto koersen corrigeren: was deze tweet de oorzaak?

Nieuws
Bitcoin (BTC), ripple (XRP) en andere crypto koersen corrigeren was deze tweet de oorzaak

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Sinds bitcoin (BTC) een nieuwe all-time high (ATH) vestigde op 14 april van $64.800, zat de koers van de moeder aller cryptocurrencies in een lichte daling. Vanochtend kelderde echter de bitcoin koers plotseling met meer dan 10% naar $52.000 in minder dan een kwartier.

De rest van de crypto-markt werd meegetrokken en de totale marktkapitalisatie daalde met meer dan $200 miljard en kwam weer even onder de $2 biljoen uit. Enkele koersen, zoals die van bitcoin Cash (BCH), bitcoin SV (BSV), ripple (XRP) en polkadot (DOT) doken zelfs met 25% omlaag.

Volgens gegevens van Bybt.com zijn maar liefst een miljoen handelaren en bijna $10 miljard aan futures posities geliquideerd. Na de dip herstelde de koersen enigszins en op het moment van schrijven schommelt bitcoin tussen $54.500 en $56.600.

Er zit duidelijk een vrees in de markt voor nog verdere dalingen, maar wat zat er eigenlijk in eerste instantie achter deze dip? Er gaan geruchten rond dat dit te maken heeft met de volgende tweet:

https://twitter.com/Fxhedgers/status/1383611847144730626

“Amerikaanse ministerie van Financiën gaat verschillende financiële instellingen aanklagen voor het witwassen van geld met behulp van cryptocurrencies.”

Toch lijkt de tweet niet erg geloofwaardig, zoals Jake Chervinsky, een bekende advocaat in de crypto-wereld, zegt:

“Ik vind dit niet geloofwaardig. De tweet zelf is verdacht: Ministerie van Financiën klaagt niet aan voor het witwassen van geld (dat doet ministerie van Justitie) en een zaak tegen meerdere financiële instellingen tegelijkertijd zou ongebruikelijk zijn. Ook worden strafrechtelijke onderzoeken strikt vertrouwelijk gehouden en lekken ze zelden. Ik ben niet overtuigd door niet nader genoemde ‘bronnen.’”

Desondanks lijkt het verhaal al een eigen leven te leiden, maar of het ook daadwerkelijk verantwoordelijk was voor de dip, is niet duidelijk. Een andere verklaring is dat enkele dagen meerdere mining-pools in China waren stilgelegd. Gegevens van BTC.com tonen dat de hash rate van bitcoin daalde van gemiddeld 170 exahashes per seconde (EH/s) naar 120 EH/s. Bitinfocharts toont zelfs een dip naar 105 EH/s.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
Advertentie
Advertentie