Kevin Schijven Kevin Schijven
24/10/2020 18:23 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/10/2020 18:23

Bitcoin (BTC) transactiekosten nemen enorm hard toe, is dit een goed of slecht teken?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin (BTC) transactiekosten nemen enorm hard toe, is dit een goed of slecht teken?

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

De zogeheten transaction fee’s op het Bitcoin (BTC) netwerk schoten onlangs hard omhoog. Alleen in mei en augustus lagen de transactiekosten heel even zo hoog als nu, maar ditmaal is de snelheid van de toename vrijwel ongekend.
Het kost momenteel gemiddeld ongeveer $6,30 om een transactie uit te voeren op het Bitcoin netwerk. Een week eerder stond dit nog op ongeveer $1,40, dus dat is een toename van maar liefst 350% in een week tijd.
Een dergelijke stijging van de transactiekosten hebben we sinds de befaamde bull-run uit eind 2017 niet meer gezien. Dat blijkt uit gegevens van BitInfoCharts alsmede YCharts. Echter liggen de huidige fee’s nog wel ver onder het niveau van eind 2017. Eind december 2017 lagen de gemiddelde transactiekosten op maar liefst $55.
De reden voor deze recente toename is natuurlijk de enorme prijsstijging die deze week plaatsvond. Een paar dagen geleden kwam het nieuws naar buiten dat PayPal de cryptomarkt instapt, en dat nieuws werd gelijk gevolgd met een koersstijging van meer dan 8%.
Deze fee’s worden betaald aan bitcoin-miners en nemen toe wanneer het netwerk drukker is. Wanneer de prijs omhoog gaat trekt dat investeerders aan die een graantje mee willen pikken. Ook neemt het aantal investeerders toe die hun bitcoin verkopen om winst te pakken. Vervolgens gaat het handelsvolume op het netwerk omhoog en hier plukken de miners de vruchten van.
Alhoewel hoge transactie fee’s aantonen dat het netwerk levendig en actief is, wat een goed teken is, kunnen te hoge fee’s ook een averechts effect hebben. Te hoge kosten maakt bitcoin bijvoorbeeld onbruikbaar als betaalmiddel.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie